Dvodnevni sastanak ministara finansija EU

Dodajte komentar

U Dablinu danas počinje dvodnevni sastanak ministara finansija EU i očekuje se da će se Austrija suočiti sa novim pritiskom da ukine pravila o skrivanju tajnih bankovnih računa.

Današnji sastanak u Dablinu održava se nakon što je Luksemburg ranije ove sedmice donio odluku da od 2015. godine razmjenjuje podatke o tajnim računima i time uskladi svoja pravila sa ostalim vladama EU. Samo Austrija nije promijenila pravilo o tajnosti bankovnih računa.

Ministri evropskog bloka takođe će razgovarati o problematičnoj finansijskoj pomoći Kipru nakon što su novinske agencije došle u posjed dokumenta u kojem se navodi da je Nikoziji za spas potrebno 23 milijarde eura, iako se pretpostavljalo da je dovoljno 17,5 milijardi eura.

Kipar je prema dogovoru sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, koji su objezbijedili deset milijardi eura pomoći, trebao da obezbijedi sedam milijardi eura, ali u podacima iz novog dokumenta Nikozija će, osim tog iznosa, morati da nabavi još šest milijardi eura ili ukupno 13 milijardi eura.

Kipar bi trebalo da proda rezerve zlata, koje su vrijedne oko 400 miliona eura i da poveća korporativni porez i stopu poreza na dobit u vrijeme kada je predviđeno da će ekonomija ovog mediteranskog ostrva zabilježiti pad od više od 12 odsto u narednih dvije godine.

Detalji finansijskog programa već su dogovoreni između Nikozije, EU i MMF-a ali je finski ministar finansija Juta Urpilainen istakla da još ima mogućnosti za manje dorade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *