Upad u tajni svijet poreskih rajeva

Dodajte komentar

Dva i po miliona podataka vezanih za poreske kartice i račune oko 140.000 bogataša i kompanija širom sveta. Materijal koji se obimom može uporediti s 500.000 štampanih Biblija, ili 150 puta više od dokumenata objavljenih depeša “Vikiliksa”.

Ova istraga podigla je zastor sa ofšor sistema i pruža transparentan pogled u tajni svijet pojedinaca i kompanija koji svoj novac sklanjaju u poreske rajeve širom svijeta”, objasnio je Džerard Rajl, direktor Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara.

Konzorcijum je angažovao novinare Bi-Bi-Sija, Gardijana, Vašington Posta, Monda, Zidojče cajtunga ili švajcarskog „Zontag cajtunga”, a prvi podaci su tek sada počeli da se objavljuju.

“Znali smo da je ova industrija tajna i nepristupačna, ali ono što nas je iznenadilo jeste činjenica koliko je raširen i dobro umrežen čitav taj sistem”, dodao je Džerard.

Nevjerovatna količina podataka koju su novinari uspjeli da prikupe iz mnogobrojnih anonimnih izvora obuhvata prevare i dogovore u čak 170 zemalja, a objavljena su imena 140.000 pojedinaca koji su skrivali novac.

Na listi su korumpirani političari, zvijezde, kriminalci, oligarsi, finansijeri, prevaranti, poreski prestupnici… Svi su koristili tajnost vlasničkih struktura u poreskim oazama kao što su britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Samoa i Kukova ostrva.

Studija iz 2012. pokazala je da je na ovim mestima sakriveno između 21 i 32 milijarde dolara. Ovo istraživanje trebalo bi da pomogne da se taj sistem malo uzburka.

“Ova dobro plaćena industrija puna je posrednika i operativaca koji štite identitete klijenata. Često na taj način štite pranje novca ili druge oblike kriminala. U to su uključene mnoge svetske banke”, otkrilo je istraživanje, prenosi b92.net.

Lista navodnih poreskih dužnika koji se na ovaj način skrivaju velika je i raznolika. Iz Konzorcija tvrde da na njoj ima vladinih zvaničnika iz zemalja poput Pakistana, Azerbejdžana, Tajlanda i Kanade.

Na listi su i „mnogi američki doktori i zubari, neki pripadnici srednje klase u Grčkoj, varalice s Volstrita, milijarderi iz istočne Evrope i Indonezije, direktori ruskih korporacija, međunarodni trgovci oružjem i kompanije koje je Evropska unija označila kao karike u razvoju iranskog nuklearnog programa.

Deo podataka je već objavljen

Članovi porodice predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva vlasnici su najmanje četiri ofšor kompanije.

Predsjednik i supruga Mehriban imaju firmu na Djevičanskim ostrvima od 2003.

Biznismen Hasan Gozal direktor je tri kompanije na istim ostrvima osnovanim 2008. na ime predsednikovih ćerki koje su tada imale 19 i 33 godine.

Žak-Žak Ožije, blagajnik predsedničke kampanje Fransoa Olanda jedan je od onih sa liste. On je akcionar u dvije ofšor kompanije na Kajmanskim ostrvima preko finansijskog holdinga Eurane.

Bajarcogt Sandžajaj, bivši ministar finansija Mongolije, otvorio je kompaniju na britanskim Djevičanskim ostrvima sa švajcarskim bankovnim računom.

Advokat Toni Merčant, suprug kanadske senatorke, položio je više od 800.000 dolara u ofšor trast.

Marija Imelda Markos Manotok, najstarija ćerka bivšeg predsednika Filipina, preko ofšor računa kupuje umjetnička djela.

Skot Jang, milijarder i saradnik pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, trenutno je u zatvoru jer je skrivao svoju imovine od bivše supruge, a posjeduje većinski dio u kompaniji na britanskim Devičanskim ostrvima preko koje je vlasnik firme u Moskvi čija je vrijednost procjenjena na 100 miliona dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *