Banka Amerike plaća poravnanje

Dodajte komentar

Banka Amerike će platiti 2,43 milijarde dolara na ime poravnanja nakon što su njeni akcionari podnijeli tužbu zbog spajanja banke sa bivšim konkurentom Meril Linč.

Banka je u septembru predložila vansudsko poravnanje oko optužbi da nije objelodanila podatke o svojim finansijama, niti o finansijama Meril Linča u vrijeme kada je dogovorena kupovina te kompanije u septembru 2008, prenosi agencija AP.Sudija okružnog suda na Menhetnu Kevin Kasl naveo je da je konačni sporazum o poravnanju pravedan, razuman i odgovarajući.

„Drago nam je što je ovo riješeno“, rekao je portparol Banke Amerike Lorens Grejson. Banka je u septembru poručila da odbacuje optužbe i da će pristati na poravnanje da bi okončala nezivjesnost i troškove na ime parnice, prenosi Capital.

Banka sa sjedištem u Šarlotu, Sjevena Karolina, kupila je Meril Linč za 20 milijardi dolara na vrhuncu finansijske krize. Dogovor je postignut istog vikenda kada je došlo do kolapsa investicione banke Liman braders.

Banka Amerike je naknadno saopštila da će Meril Linč te godine imati gubitke od 27,6 milijardi dolara i zatražila je od federalnih vlasti pomoć od 20 milijardi da bi nadoknadila gubitke, nakon što je već ranije primila 25 milijardi dolara pomoći.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *