Nemačka-Rusija: Navažnija privreda

Dodajte komentar

Rusija je zemlja-partner ovogodišnjeg Sajma industrije u Hanoveru. Njemačko-ruski privredni odnosi sve su bolji, privredna razmjena dostigla je rekord.

Opterećuju ih jedino politički problemi. Sajamsko partnerstvo sa Ruskom Federacijom dolazi u pravo vrijeme, naglašava njemačka kancelarka Angela Merkel, „jer trenutno je u Njemačkoj godina Rusije, a u Rusiji godina Njemačke“ – tako je kancelarka napisala u pozdravnom tekstu na internet strani sajma, piše Dojče vele.

Oba događaja imaju moto „Njemačka i Rusija – zajedno u budućnost“. „Ovogodišnji sajam u Hanoveru je odlična prilika da te vrijednosti zažive“, smatra kancelarka Angela Merkel.

U nedjelju uveče kancelarka će održati govor na otvaranju sajma. Prisutan će biti i ruski predsednik Vladimir Putin. Merkelova i Putin u ponedeljak će obići sajam industrije i vjerovatno otvoriti njemačko-ruski Privredni samit.

Političke tenzije

Međutim, susret Angele Merkel i Vladimira Putina biće zasjenjen aktuelnim političkim problemima. Njemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog akcija ruskih službi uperenih protiv njemačkih udruženja u Moskvi i Sankt Peterburgu. Naime, ruski službenici su krajem marta sproveli kontrolu njemačkih nevladinih organizacija, kao što su fondacije Konrad Adenauer i Fridrih Ebert. Tom prilikom privremeno su zaplijenjeni računari i dokumentacija.

Portparol njemačke vlade već je najavio da se ta tema u Hanoveru neće zaobići. I Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da savezna vlada pomno prati zbivanja u Rusiji. Kremlj je u međuvremenu izrazio spremnost da odgovori na sva pitanja koja budu zanimala njemačku kancelarku.

Od Gasproma do UralVagonZavoda

Gasprom jedan od najvažnijih izlagača u Hanoveru.

Aktuelni politički spor ipak neće uticati na intenzivnu privrednu saradnju Rusije u Njemačke. Za manje od deset godina, Rusija je po drugi put partner industrijskog sajma u Hanoveru, najvećeg te vrste u svijetu. Prvi put Rusija je bila partner 2005. godine.

Ove godine Rusija je na sajmu prisutna sa rekordnim brojem izlagača – više od 100. Među njima Gasprom, Ruska željeznica i UralVagonZavod, poznati proizvođač tenkova, vagona i traktora. Projekte će predstaviti i niz ruskih regiona: Lenjingrad, Tula, Novosibirsk… Rusija u Hanoveru stavlja težište na energiju, inženjerstvo, nove materijale i industrijsku automatizaciju.

Velika očekivanja

„Očekujemo da se Rusija predstavi na nov, dinamičniji i moderniji način“, kaže za Dojče vele Kristina Šuhart iz Njemačke privredne komore za saradnju sa Istokom, a prenosi b92.net. Ona ocjenjuje da se ruska privreda u inostranstvu često vidi kao zavisna od sirovina, ali dodaje da će na sajmu u Hanoveru Rusija predstaviti i druge sektore.

Rusko učešće na sajmu u Hanoveru pada u vrijeme do sada nezabiljeleženog trgovinskog rasta između Njemačke i Rusije. Prema podacima Njemačke privredne komore, obim trgovanja je 2012. godine dostigao rekord sa preko 80 milijardi eura. Očekuje se nastavak tog trenda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *