Goldman Sachs ulaže u slovenačke obveznice

Dodajte komentar

Američka banka Goldman Sachs najavila je povećanje udjela u slovenačkim obveznicama, prenosi Bloomberg.

Menadžer GS, Sem Finkelstein, koji kontroliše iznos od 40 milijardi dolara uloženih na tržišta u razvoju ističe je da su slovenačke obveznice vrlo solidna investiciona priča, te da nemaju sličnosti sa kiparski ili grčkim.

– Slovenački bankarski sektor nije velik u poređenju sa drugim članicama EU, a udio duga u bruto domaćem proizvodu je mali – istakao je Finkelstein.

Procjenjuje se da je slovenačkim bankama, koje su opterećene lošim kreditima potrebno oko četiri milijarde eura svježeg kapitala kako bi izbjegle kolaps.

Slovenačka Vlada u novom sastavu i dalje odbacuje sumnje da bi ova zemlja mogla biti naredni kandidat za finansijsku pomoć. Međutim, prošle sedmice kamate na državne obveznice s rokom isplate od deset godina su uvećane na sedam odsto.

Slovenačka nacionalna banka je prognozu rasta za ovu godinu morala da koriguje sa minus 0,7 odsto na minus 1,9 odsto. MMF i EU očekuju smanjenje privrednog učinka od dva odsto. Ipak, u prilog Sloveniji ide to što ukupni dug nije visok, koji, iako se od 2004. godine utrostručio, sada iznosi 54 odsto BDP-a i još je u okviru mastrihtskih kriterijuma.

Većina analitičara ipak smatra da bi se Slovenija sama mogla izvući iz krize, za šta je preduslov je da nova vlada nastavi sa reformama koje je započela stara, prenosi Pobjeda.

Parlament Slovenije je ove sedmice izabrao novog guvernera Centralne banke, Boštjana Jazbeca, koji dolazi iz kruga mladih, tržišno orijentiranih ekonomista i koji se distancirao od postkomunističkih državnih intervencionista. Prema njegovoj ocjeni, kriza pruža šansu Sloveniji da konačno raskrsti sa štetnom praksom državnog učešća i uticaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *