Ovo je pouzdana valuta iz snova

1 komentar

U vrijeme nestabilnih tržišta i još nestabilnijih valuta, jedna valuta nametnula se kao izuzetno pouzdana – bitkoin. Problem je samo što ona ne postoji kao novac.

Kako piše portal “Seebiz”, bitkoin (bitcoin) je valuta koja vrijedi na cijelom svetu, iza nje ne stoji ni jedna centralna banka, njenu vrijednost utvrđuje mnoštvo računara, a posjeduje i prirodnu zaštitu od inflacije i prevare.

“Seebiz” prenosi reportažu njemačke televizijske mreže NTV, u kojoj se podsjeća da je povjerenje temelj svake valute, te da je pri tom čovjek odlučujući činilac. Tako je i u slučaju bitkoina, virtualne valute koja poseduje idealnu, ali ne i realnu protivrijednost.

Bitkoinom se međutim trguje i podložan je promjenama. Kriza eura dovela je do rasta njegove vrijednosti.

Jedan bitkoin trenutno vrijedi nešto više od 77 američkih dolara. Sredinom 2011. bitkoin je s više od 30 dolara dostigao najveću vrednost, a nakon toga je pao na manje od pet dolara.

U januaru ove godine vrijednost bitkoina je ponovno počela da raste, pri čemu njegovu vrijednost ne određuje centralna banka, nego tržište.

Bitkoin kao vrijednost nastaje u računarima, na internetu, na virtualnim tržištima, a krajem protekle godine “u opticaju” je bilo više od 10 miliona bitkoina. Pri tom, količinu bitkoina ne utvrđuju institucije, nego računarski procesi u kompjuterima širom svijeta.

Bitkoin je zaštićen od inflacije matematičkom funkcijom, koja onemogućava da količina bitkoina naraste iznad 21 miliona. Problem može da nastane ako potražnja stalno raste.

Prednost bitkoina je u nezavisnosti njegovih vlasnika od trgovaca i banaka. Svi transferi odvijaju se putem virtualnog poštanskog sandučeta u obliku softvera za različite računarske sisteme, u kojem mogu da učestvuju i privatne osobe i preduzeća, bez provizija i nezavisno od mjesta.

Bitkoin se sastoji od kriptografskog para ključeva, pri čemu jedan od ključeva predstavlja valutnu jedinicu, a drugi služi kao dozvola za raspolaganje njom. Ključevi se čuvaju u binarnoj datoteci, koja uzgred uz mogući pad vrijednosti može da predstavlja dodatni rizik zbog mogućnosti krađe.

Kad vlasnik želi da plati tim virtualnim novcem, on šalje samo javni ključ zajedno s potpisom za transakciju, koji dobija odgovarajući ključ primaoca, čime se menja vlasnik, a istovremeno i tajni kod iznosa.

Budući da se transakcija biljeleži na na svim računarima, manipulacije su isključene.

Uz to što služi kao sredstvo plaćanja na finansijskom tržištu, bitkoin se sve više koristi i kao platežno sredstvo za trgovinu različitim dobrima na internetu, pa tako postoje stranice na kojima tom valutom mogu da se kupe na primer muzički instrumenti ili zabavna elektronika.

Nezavisnost ove valute od centralnih banaka razlog je što ona kod mnogih izaziva skepsu, jer kao takva nije podložna ni političkim odlukama.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *