Banka Kipra zagubila podatke, građani u panici

Dodajte komentar

Najvećoj banci na Kipru nedostaju podaci o kupovini akcija zbog koje je i imala gubitke. Na ulicama ponovo redovi pred bankomatima.

Istražitelji su utvrdili da u Banci Kipra, koja je u centru kontroverznog programa isplate međunarodne finansijske pomoći, nedostaju važni podaci o kupovini akcija koju je obavljala ova banka.Kiparski mediji prenose da je konsultantska kuća “Alvarez i Maršal” tokom pregleda kompjuterskih arhiva uočila da nedostaju određeni podaci.

Veb sajt “Sajprus mejl” prenio je da su informacije koje je dostavila Banka Kipra nepotpune i da je na nekim njenim kompjuterima pronađen softver za brisanje podataka.

Utvrđeno je da nedostaje mnogo podataka za period od 2007. do 2010. godine. U ovom trenutku nije poznato da li su te informacije slučajno izgubljene ili namjerno izbrisane.

Banka Kipra, najveća finansijska institucija na ostrvu, kupovala je grčke obveznice i pretrpjela gubitak od 1,9 milijardi eura zbog dužničke krize u Grčkoj.

Prema planu koji je usvojen za Kipar, depozitori sa više od 100.000 eura u bankama pretrpjeće gubitke do 60 odsto. Novac uzet sa tih računa biće iskorišten za popunjavanje rupa u bankarskom sistemu, zajedno sa međunarodnim kreditom od deset milijardi eura.

Centralna banka Kipra saopštila je da “Alvarez i Maršal” sada vode istragu i u Banci Laiki, drugoj najvećoj banci u zemlji, čiji će jedan dio biti ugašen, a drugi pridodat Banci Kipra, prenosi Portal Analitika.

Konsultantska kuća je, pored kupovine grčkih obveznica, provjerila i poslovanje Banke Kipra u Rumuniji i Rusiji.

Inače “na terenu”, među samim Kipranima, situacija se ne smiruje i nimalo ne raste njihovo povjerenje u bankarski sistem na ostrvu.

Prema planu smanjenja kiparskog bankarskog sektora, deponenti banke Banke Kipra s depozitima većim od 100.000 evra mogli bi, kako navodi Frans pres, da ostanu i bez preostalih 60 odsto sredstava, u zavisnosti od troškova gašenja dijela Laiki banke i spajanja njenog preostalog dijela s Bankom Kipra. Oni će, u najboljem slučaju, morati da sačekaju duži niz godina da bi podigli dio svog novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *