Na Wall Streetu S&P 500 skliznuo s rekordnog nivoa

Dodajte komentar

U ponedjeljak su na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih nivoa jer je ulagače pokolebalo slabljenje industrijske aktivnosti u SAD-u na kraju prvog tromjesečja.

Dow Jones indeks oslabio je 0,04 odsto, na 14.572 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 odsto, na 1.562 boda, a Nasdaq indeks 0,87 odsto, na 3.239 bodova.

S&P 500 indeks nije se dugo zadržao na rekordnom nivou, dostignutom u četvrtak, jer posljednji makroekonomski podaci ne podržavaju rast cijena akcija.

Prema izvještaju Instituta za menadžere nabavke, ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u skliznuo je u martu s 54,2 na 51,3 boda, najniži nivo u tri mjeseca.

Premda je ostalo još nekoliko važnih makroekonomskih podataka o kretanjima u martu, analitičari procjenjuju da je u prvom tromjesečju ekonomija porasla znatno brže nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada je ojačalo anemičnih 0,4 odsto.

Ipak, pitanje je podržava li takav rast ekonomije snažan skok cijena akcija. Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 9,5 odsto, dok je Dow Jones skočio 11,2, a Nasdaq indeks 7,3 odsto.

S obzirom na rekordne dosege S&P i Dow Jones indeksa, te kiparsku krizu i produbljivanje recesije u evrozoni, mnogi ulagači već neko vrijeme očekuju korekciju cijena akcija na niže. Na njihov oprez ukazuje mršav obim trgovanja.

Na evropskim se berzama zbog praznika juče nije radilo, prenosi Capital.ba.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *