Kipar spas traži u otvaranju kazina

Dodajte komentar

Na Kipru se planira dizanje zabrane na poslovanje kazina, i nude se poreske olakšice firmama koje će profit investiraju na ostrvu.

Ove mjere se planiraju u okviru paketa reformi u cilju podsticanja posrnule privrede.

Partneri Kipra iz eurozone odobrili su toj zemlji deset milijardi eura vrijedan kredit pomoći prošle nedjelje, nakon višenedeljnih teških pregovora, ali uslovi koji idu uz kredit mogli bi da prodube recesiju na Kipru i dovedu do gubitka više hiljada radnih mesta, javlja Rojters. Kiparski predsednik Nikos Anastasijades naveo je da će plan za podsticanje privrednog rasta biti poslat na odobrenje vladi u narednih 15 dana. Program će uključivati mjere za privlačenje stranih investicija, poreske olakšice za firme koje svoj profit nanovo ulože u Kipar, kao i ublažavanje uslova otplate zajmova i kamatnih stopa.

Sa oko 68 milijardi eura u bankama, Kipar ima finansijski sistem koji značajno prevazilazi veličinu njegove ekonomije i privlačio je depozite iz inostranstva, naročito Rusije.

U pokušaju da privuče veći broj turista na jug zemlje, Kipar želi da ukine zabranu za kazina, koja su do sada legalno poslovala samo na sjevernom dijelu ostrva, koji je pod kontrolom Turaka, prenosi b92.net.

Sporazum o kreditu za Kipar prvi je takav plan pomoći za neku zemlju koji podrazumijeva gubitke deponenata i očekuje se da će veoma teško pogoditi poslovnu aktivnost na ostrvu.

Deponenti Banke Kipra, najveće na ostrvu, pretrpjeće gubitke i do 60 odsto na svojim depozitima vrijednijim od 100.000 eura. Banke na Kipru otvorene su u četvrtak nakon gotovo dvonedeljne pauze zbog straha od masovnog odliva depozita.

Anastasijades je poručio da je plan spasa Kipra bolan, ali neophodan, jer bi Kipar bez njega bio suočen sa sigurnim kolapsom banaka i rizikovao bi da postane prva zemlja izbačena iz evropske monetarne unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *