ŽICG bilježi gubitak od oko 7 miliona

Dodajte komentar

Željeznička infrastruktura završila je prošlu godinu sa gubitkom od 7,3 miliona eura, pokazao je izvještaj o poslovanju kompanije koji je juče usvojila Skupština akcionara.

Ukupni prihodi preduzeća u prošloj godini iznosili su 11,3 miliona eura, a rashodi 18,6 miliona eura.

Finansijski direktor i šef računovodstva ŽICG, Zorica Bešović, kazala je da su finansijski iskazi za prošlu godinu rađeni u skladu sa međunarodnim finansijskim standardima.Amortizacija, kako je navela, zbog velike imovine, iznosi četiri miliona eura.

Kompanija je na kraju decembra imala imovinu vrijednu 582,4 miliona eura i akcijski kapital od 468,7 hiljada eura.

Ukupan broj akcija ŽICG iznosio je oko 168 miliona, dok je vrijednost jedne 2,7891 eura.

Akcionar iz Tivta, Zoran Petranović, glasao je protiv izvještaja, što je obrazložio negativnim rezlutatom koje to preduzeće bilježi godinama.

,,Podaci su katastrofalni, zato ću glasati protiv, iako je sve prikazano kako treba”, rekao je Petranović.

Smatra da za gubitke neko treba da snosi odgovornost, jer takav izvještaj nije dobar.

Predsjednik Odbora direktora Rešad Nuhodžić smatra da nije zahvalno komentarisati izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, s obzirom da je na funkciju došao 27. decembra.

,,Razmatrali smo sveukupnu situaciju, pa se predviđa smanjenje troškova od oko 40 odsto”, precizirao je Nuhodžić i dodao da se radi o pomalo preambicioznom planu.

Nuhodžić je poručio da ŽICG poštuje Vladine preporuke, jer su smanjili nadoknade i zarade, ali i sve ostale troškove, osim onih koji se tiču bezbjednosti saobraćaja. Takođe je u planu i smanjivanje troškova amortizacije, prenosi rtcg.me.

Predstavnik države kao većinskog vlasnika Milica Vulović kazala je da je Vlada sprovela određene mjere štednje i preporuke koje su date za visinu nadoknada.

,,Naši predlozi su da se donesu određeni zaključci što se tiče rashoda u dijelu troškova zaposlenih, naknada zarada i ostalih rashoda. Takođe je potrebno uskladiti zarade menadžmenta, tako da ne budu veće od zarada upravnog kadra u državnim organima”, rekla je Vulović.

Potrebno je i da se sva plaćanja po osnovu radnih grupa i komisija svedu na minimum koji je neophodan. Iz Vlade je sugerisano da se u dijelu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta odredi rok od tri mjeseca koji će se ukladiti sa optimalnim brojem izvršilaca u skladu sa obimom posla i da se u roku od tri mjeseca zaključi novi kolektivni ugovor koji će biti u skladu sa Opštim i Zakonom o radu.

Na dnevnom redu je bilo i donošenje odluke o razješenju i izboru članova Odbora direktora, kao i izbor Komisije za verifikaciju izbora članova Odbora direktora. Nuhodžić, koji je izabran za predsjednika Odbora direktora, kazao je da će voditi politiku drugačiju od one vođene u prethodnom periodu.

Članovi Odbora su, pored Nuhodžića, Marko Rakočević, Spaso Popović i Biljana Šofranac. Akcionari su donijeli odluku o utvrđivanju naknade članovima Odbora direktora, u skladu sa Vladinim mjerama štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *