Priprema se zakon o porezu na istraživanje nafte, tendera još nema

Dodajte komentar

U decembru 2010. godine Ministarstvo ekonomije je objavilo javni poziv za iskazivanje zainteresovanosti za dodjelu ugovora o koncesiji na šta se javilo 20 kompanija.

Sobu podataka koja je otvorena 2011. godine posjetili su američka Nobl enerdži, ruski Novatek i NIS Gazprom, grčki Helenik Petroleum, norveški Stetoil, italijanski Edison spa, kao i hrvatska INA, piše Pobjeda.

Među kompanijama koje su pokazale interes za dodjelu koncesija su ruski Novatek, američke Hess korporejšn i Nobl enerdži, Helenik Petroleum, italijanske Eni i Edison spa, mađarski TDE Servis, INA, kao iz NIS Gazprom Neft iz Srbije.

U informaciji se takođe navodi da će u drugom kvartalu ove godine biti donesen zakon o porezu za upstream industriju ili proizvodnju i istraživanje nafte i gasa.

U dokumentu se navodi da je to glavna aktivnost koju je neophodno završiti tri mjeseca prije okončanja tendera za istraživanje, kako bi se mogli definisati modeli koncesionih ugovora.

Ministarstvo, da podsjetimo, nije raspisalo tender jer Vlada još nije dala saglasnost.

Vlada je u julu 2010. godine donijela Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, što je stvorilo uslove početak postupka pripreme tendera za dodjelu koncesionog ugovora o proizvodnji ugljovodonika u podmorju Crne Gore. Potom je usvojena odluka o podjeli teritorije Crne Gore na blokove za istraživanje i proizvodnju, a u oktobru 2011. godine otvorena je soba sa podacima koja predstavlja skup svih geoloških podataka prikupljenih povodom prethodnih istraživanja nafte i gasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *