Kako da budete dobar prodavac

Dodajte komentar

Navodimo par savjeta kako da postanete bolji prodavac.

DEMONSTRIRAJTE ZAINTERESOVANOST
Dobar prodavac će i nakon obavljene prodaje ostati u kontaktu sa kupcem kako bi se uvjerio da su klijentova očekivanja ispunjena. Uvijek pokušajte da stupite u kontakt sa klijentom pre nego što bi loše vesti mogle da stignu do njega, to je mnogo bolje nego da on pozove vas kada ih sazna.

PROFESIONALIZAM
Prijateljski odnos koji ostvarite sa vašim klijentima ni u kom slučaju ne bi trebalo da utiče na vaš profesionalizam. Uvijek ispunjavajte obećanja, brzo odgovarajte na sva pitanja, nemojte se petljati u unutrašnje stvari organizacije koja je vaš klijent, izbjegnite bilo kakve seksističke, rasističke, homofobične i slične šale.

OBEĆAVAJTE MANJE
Obećavajte manje od onoga što možete da ispunite i pružajte više od obećanja. Iznenadite vaše klijente neočekivano dobrim kvalitetom proizvoda i usluga, pokažite brigu i interesovanje koje će ih ostvaiti bez reči. Načinite od njih svoju najbolju reklamu. Dozvolite im da, često i nesvjesno, postanu vaša najbolja reklama kod ostalih potencijalnih klijenata.

HUMANOST
Dobar prodavac uvijek poznaje i onu drugu, ljudsku, stranu svojih klijenata. On se prema njima ophodi kao prema prijateljima. Pokušajte da sa klijentma ostvarite neformalni odnos, zasnovan na međusobnoj ispomoći i povjerenju.

SAOSJEĆANJE
Pokažite da vam je stalo do sagovornika. 80 %vremena provedite slušajući vašeg sagovornika, a samo 20 % utrošite na priču.

STAV
Uvijek mislite pozitivno. Čašu uvijek gledajte kao polu punu, a ne kao polu praznu. Pozitivne osobe su poput magneta – one prosto privlače druge pozitivne ljude ka sebi. Kada se osjećate dobro i vaši će rezultati biti isti takvi.

POUZDANOST
Pravi profesionalci uvijek ispunjavaju obećanja. Uvijek uradite ono što ste preuzeli na sebe, a ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija, na vrijeme obavijestite klijente da nećete biti u stanju da ispoštujete dati rok.

BRZINA
Prodavac mora da: na svaki poziv odgovori u roku od najviše dva sata, odgovori na e-mail poruke u roku od 24 sata, odgovori na porudžbine tokom istog dana.

ZNANJE
Prodavac uvijek mora imati pouzdane odgovore o: industriji u kojoj posluje, kompaniji, proizvodima, mogućnostima isporuke, konkurentskim proizvodima i uslugama, snagama i slabostima.

KREDIBILITET
Kredibilitet predstavlja sposobnost prodavca da konstantno demonstrira: spremnost da sasluša šta drugi imaju da mu saopšte, entuzijazam da učini dodatni napor koji će poboljšati rezultate, odlučnost da završi sve obaveze koje je preuzeo na sebe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *