Kipar: Istraga o propasti banaka, kontrola kapitala trajaće mjesec dana

Dodajte komentar

Kipar je u četvrtak pristao da stroga kontrola kapitala ostane na snazi duže nego što se očekivalo jer su se kiparske banke u četvrtak otvorile prvi put nakon što je vlada bila prisiljena prihvatiti strogi EU-ov paket mjera pomoći za izbjegavanje bankrota.

Kiprani su u tišini čekali u redovima da podignu ograničenu količinu gotovine, ali nema znakova navale od koje se strahovalo.

Banke su bile zatvorene gotovo dvije sedmice dok je vlada pregovarala o međunarodnom paketu pomoći u vrijednosti od deset milijarda eura, prvome paketu koji je u u eurozoni tražio uzimanje novca od štediša.

Ograničenje kretanja novca postupno će se ublažavati u mjesec dana, najavio je ministar vanjskih poslova Joanis Kasulides.

“Veliki broj ograničenja biće postupno ukinut, vjerovatno u razdoblju od mjesec dana, procijenila je centralna banka, a onda će biti sasvim ukinute”, rekao je ministar novinarima. Vlada je isprva bila najavila da će te mjere trajati nedjelju dana, a ekonomisti kažu kako će ih biti teško ukinuti dok je ekonomija u krizi.

Bankovni službenici u četvrtak su se vratili na posao, gotovina je isporučena u blindirana vozilima, u glavnome gradu Nikoziji odmah su se stvorili redovi po desetak ljudi, a banke su čuvali uniformisani čuvari. Vrata su se otvorila u podne po lokalnom vremenu.

Mnogo više novca već je otišlo elektronskim putem, a podaci koje je objavila centralna kiparska banka pokazuju da su štediše iz drugih zemalja eurozone u februaru povukli 18 posto svog novca iz kiparskih banaka, dok se tek razgovaralo o mogućnosti oporezivanja štednih uloga.

Ukupno su na Cipru bankovne štednje u privatnom sektoru pale za 2,2 posto, na 46,4 milijarde eura u februaru, a i u januaru se dogodio sličan pad.

Kako bi pomogla kiparskim bankama u borbi protiv te krize, Evropska centralna banka proteklu je noć iz Frankfurta avionom dopremila pet milijarda eura, objavio je jedan njemački list.

Kiparska je vlada objavila da je osnovala tijelo koje će istražiti propast banaka. “Imat će širok mandat”, rekao je Konstantin Petrides, podsekretar u uredu kiparskog predsjednika. “Istražit će kriminal, te građansku i političku odgovornost”, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *