Pokrenuta likvidacija Monte Adria broker dilera

Dodajte komentar

Ovlašćeni učesnik na tržištu hartija od vrijednosti Monte Adria broker diler pokrenuo je postupak dobrovoljne likvidacije, saopštila je Komisija za hartije od vrijednosti, piše Pobjeda.

Prethodno je KHOV 28. januara na osnovu Zakona o hartijama od vrijednosti donijela rješenje o suspenziji dozvole za rad Monte Adriji, prvoj brokerskoj kući registrovanoj u Crnoj Gori. Prema podacima Centralne depozitarne agencije, vlasnici Monte Adria broker dilera su fond Trend sa 49 odsto udjela, Merkator CO sa 37,7 odsto i Megatrend sa 13,14 odsto.

Monte Adria je obavila neke od najvrednijih transakcija u Crnoj Gori, među kojima se ističu kupoprodaja akcija Telekoma i posebno Elektroprivrede. Italijanska kompanija A2A kupila je 2009. godine oko 12 miliona akcija manjinskih akcionara po cijeni od 8,4 eura za dionicu, odnosno za ukupno oko 100,98 miliona eura.

Monte Adria broker diler je u tom postupku za sebe uzela proviziju od oko 918,94 hiljade eura. Takođe je platila ukupnu proviziju Nex Montenegro berzi u iznosu od 40,4 hiljade eura, Centralnoj depozitarnoj agenciji 94,58 hiljada, dok je na račun ovlašćenih učesnika na tržištu proslijedila proviziju 404,73 hiljade eura.

Zbog toga je Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede 2009. godine tužilaštvu podnijelo krivičnu prijavu protiv Monte Adrie i Komisije za hartije od vrijednosti, koja je odbačena uz obrazloženje da su transakcije izvršene u skladu sa Zakonom o hartijama od vrijednosti, kao i pravilom o načinu trgovanja blokom akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *