Svjetske berze pale zbog kiparskih problema

Dodajte komentar

Na svjetskim berzama prošle sedmice su cijene akcija pale, što je posljedica finansijskih problema Kipra, posebno kontroverznog prijedloga ministara finansija eurozone o oporezivanju depozita u bankama te ostrvske države. Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice  oslabio 0,01 odsto, na 14.512 bodova, dok je S&P 500 pao 0,2 odsto, na 1.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 odsto, na 3.245 bodova.

Od samog početka sedmice cijene akcija, posebno banaka, bile su pod snažnim pritiskom jer su ministri finansija eurozone predložili Kipru oporezivanje depozita u bankama kako bi dobio međunarodnu pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot.

Taj je prijedlog izazvao proteste kiparskih građana i masovno podizanje štednih uloga na bankomatima jer su tamošnje banke cijelu sedmicu  bile zatvorene, prenosi Capital.

Tržišta su takođe burno reagovala jer bi takav potez predstavljao zabrinjavajući presedan koji bi mogao podstaći i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *