Hrvati dobijaju jeftiniji roming

Dodajte komentar

Građani Hrvatske će nakon ulaska te zemlje u EU 1. jula razgovore u romingu plaćati 10 do 15 puta jeftinije. Ali što je još bitnije svjež novac iz evropskih fondova za investicije u oblast telekomunikacija značajno će povećati vrijednost tog tržišta. Predsjednik Savjeta Hrvatske agencije za poštu i elektronske komunikacije Dražen Lučić je kazao Tanjugu da telekomunikaciono tržište u toj zemlji godišnje ostvari oko dvije milijarde eura prihoda.

“Prihodi na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj padaju zbog recesije, ali i zbog nižih cijena za krajnje korisnike, međutim, telekomunikacije su, uz turizam, i dalje najvitalnija grana privrede“, ocijenio je Lučić.

Prema njegovim riječima, država tj. budžet, preko regulatornog tijela HAKOM, prihodi oko 100 miliona eura od naknade za frekvencije, adrese i brojeve, što je značajan iznos. Kako je objasnio, najviše prihoda donose mobilne telekomunikacije, koje nude dosta novih usluga, koriste se pametni telefoni, a primjetan je i porast broja korisnika mobilnog širokopojasnog interneta. Kada je riječ o pokrivenosti zemlje širokopojasnim internetom, Lučić je kazao da, gledano statistički, situacija nije loša, i kreće se nešto ispod evropskog prosjeka.

Ipak, problem Hrvatske je nejednaka pokrivenost. Zagreb i veći gradovi kao što su Rijeka, Split i Osijek su dobro pokriveni i tu je većina korisnika, međutim, kada se krene prema ostrvima ili ruralnim dijelovima, pokrivenost nije zadovoljavajuća i još se dosta toga treba napraviti. Lučić je kazao da je za prevazilaženje tog jaza i za ostvarivanje ciljeva iz Digitalne agende 2020, potrebno oko 100 miliona eura.

“Polažemo dosta nade u evropske fondove nakon pristupa EU, i vjerujemo da će dotok svježeg novca za ulaganja, ne samo u širokopojasni pristup internetu, nego i u ostale grane privrede, biti daleko veći i bolji“, rekao je Lučić, koji je učestvovao na devetoj regionalnoj konferenciji „Telekom Arena 2013″ u Zagrebu.

Kada je riječ o “posljedicama“ pristupanja Hrvatske EU po tržište telekomunikacija, Lučić je naveo da će sa 1. julom cijene rominga automatski pasti na nivo koji je u EU, što znači da će za građane Hrvatske cijena telefoniranja biti 10 do 15 puta niža. Međutim, to isto tako znači da će građani EU jeftinije telefonirati u Hrvatskoj, kazao je Lučić dodavši da će to značiti i manji devizni priliv, s obzirom na to da je Hrvatska turistička država.

“Mislim da smo mi unutar EU negdje u sredini po razvijenosti, a naš je cilj da budemo u vrhu. To znači da svi zajedno – država, lokalna zajednica i mi kao regulatorno tijelo sa operatorima trebamo još dosta toga uraditi, počevši od uvođenja novih tehnologija do bolje pokrivenosti tim novim tehnologija u Hrvatskoj, a to, pored regulatornih okvira, pravilnika i zakona, zahtijeva puno novca“, naveo je Lučić, prenosi Capital.

On je, ipak, izrazio očekivanje da će operatori mnogo više ulagati u budućnosti i da će Hrvatska daleko više i pametnije iskoristiti sredstva iz EU fondova, a da će HAKOM pomoći da se to što prije ostvari na tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *