Wall Street nije dobro reagovao na vijesti o ‘kolapsu Kipra’

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače obeshrabrili kiparski finansijski problemi i loši makroekonomski podaci iz eurozone.

Dow Jones oslabio je 90 bodova, ili 0,62 posto, na 14.421 bod, dok je S&P 500 pao 0,83 posto, na 1.545 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 3.222 boda.

Evropska unija dala je Cipru rok do ponedjeljka za novi plan kojim bi prikupio milijarde eura vlastitih sredstava, što je osnovni uslov da bi dobio međunarodni paket pomoći od 10 milijardi eura. Ako to ne uspije, slijedi kolaps tamošnjeg bankarskog sistema, pa vjerovatno i isključivanje te ostrvske zemlje iz eurozone.

Dodatan udarac Kipru nanijela je juče agencija Standard & Poor's gurnuvši mu kreditni rejting dublje u status ‘smeća’.

Premda se radi o maloj državi, ulagači se plaše da bi kolaps Kipra mogao izazvati rast cijene zaduživanja i u drugim prezaduženim članicama eurozone, što bi otežalo izlazak tog bloka iz dužničke krize i recesije.

A recesija ne popušta. Jučerašnji izvještaj o indeksima menadžera nabavke (PMI), koje izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, pokazalo je da su aktivnosti u privredi eurozone dodatno oslabile u martu, čak i prije izbijanja krize na Cipru. Ulagače ponajviše brine usporavanje rasta aktivnosti u Njemačkoj.

Pad cijena dionica ponešto su tek ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, ali ne i spektakularan rast dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Zbog slabosti globalne potražnje, juče su pale cijene sirovina, pa su najveće gubitnice bile dionice u rudarskom sektoru. S&P indeks tog sektora potonuo je 1,6 posto.

Među najvećim gubitnicama bila je i dionica Oraclea, s padom cijene za gotovo 10 posto, nakon što je taj softverski div izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim prihodima.

VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija skočio je juče više od 10 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obim iznosio 6,45 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 posto, na 6.388 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,87 posto, na 7.932 boda, a pariški CAC 1,43 posto, na 3.774 boda, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *