Prije nego što pozajmite novac rodbini i prijateljima…

Dodajte komentar

Prije nego što donesete odluku da li ćete rodbini i prijateljima pozajmiti traženu svotu novca, zapitajte se zašto ste baš vi ti kome su se obratili za novčanu pomoć. Možda iz vašeg načina života, privatnog biznisa, kola koje vozite zaključuju da dobro zarađujete i da im možete dati pozajmicu. Ali, oni ne znaju da li ste u kreditima, koliko vam zaista privatan biznis dobro ide i da li uopšte imate novac sa strane. Ali, to sada nije toliko bitno, koliko je vaša odluka pozajmiti novac ili ne.

Nemojte da vas iznenadi kada kod rođaka primjetite nove mobilne telefone ili efekte estetske hirurgije pošto ste im pozajmili novac da isplate kredit za stan. Ništa neobično i ako vaš prijatelj parkira nov auto, kako kaže „povoljno kupljen“, pošto je od vas pozajmio novac za pokretanje novog biznisa. Ipak, nisu sve pozajmice rođacima i prijateljima sa ovakvim neočekivanim ishodima.

Svakako, uvijek dva puta razmislite prije nego što date novac u ruke.

Prvo i najvažnije, a da biste sebe sačuvali od kajanja i nerviranja, dobro izračunajte da li će ovaj odliv novca iz vašeg džepa poremetiti vašu finansijsku situaciju u slučaju da vam se svota ne vrati na vrijeme ili nikad. Kako bi se ovakav ishod odrazio i na vaš rodbinski, odnosno, prijateljski odnos?

Razmislite – postoji li drugi način kako im možete pomoći? Možda da im ponudite honoraran posao, način da zarade?

Ako ste riješili da pozajmite, pozajmite toliko da u slučaju da vam se novac ne vrati, neće preživjeti veliki finansijski šok.

Budite jasni i glasni kada se dogovarate o rokovima vraćanja pozajmice. Zajedno napišite plan otplate.

Ako ipak kasne sa dogovorenim otplatama, zovite i podsjetite na obećano bez osećaja krivice i srama. Ko je pozajmio od vas, mora da zna ste u toku i pratite dogovorene datume, piše bizlife.rs.

Ima ljudi koji slede pravilo da nikada ne pozajmljuju novac. Opra Vinfri je čak izjavila da onog momenta kada pozajmite novac, vaše prijateljstvo nestaje. Zato, ne pozajmljuje, već daje i ne traži da joj se vrati. Ako i vi to sebi možete da priuštite, sledite Oprin primer. Ne morate u međuvremenu da brinete – ako vam ipak jednom vrate novac, lijepo od njih, ako ne, na to ste i tako bili psihički i finansijski spremni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *