Vlada će se zadužiti “samo” 220 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada će se ove godine zadužiti u nivou od 220 miliona eura što je za 30 miliona eura manje u odnosu na iznos koji je predviđen budžetom, kazao je ministar finansija Radoje Žugić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena analiza održivosti javnog duga i operativni plan za suzbijanje sive ekonomije.

Manji iznos zaduženja u Vladi je opravdan činjenicom da aktivnosti u borbi sa sivom ekonomijom daje pozitivne rezultate, kao i da se ostvaruje bolja naplata prihoda.

Iznos od 30 miliona eura je u visini kriznog poreza kojim Vlada planira da popuni državnu kasu po osnovu zamrzavanja penzija i dodatnog oprezovanja zarada.

Žugić je objasnio da se cijeli iznos od 220 miliona eura neće koristiti za potrošnju, već će se dio novca iskoristiti za stvaranja fiskalne rezerve.

Prema njegvim riječima sa Svjetskom bankom (SB) se pregovara o pozajmici od 50 miliona eura koji bi se dali po niskim kamatnim stopama i duži rok otplate.

“Jedan od dodatnih uslova za taj zajama je povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV). Uradićemo oni analizu opravdanosti povećanja PDV pa ćemo ih uporediti sa analizom koju će raditi Svjetska banka (SB). Ali ,povećanje PDV -a ostaje samo krajnja mjera”, odgovor je Žugića na pitanje “Vijesti” na kojim uslovima insistira SB.

Ministar je kazao da su procjene da je obim sive ekonomije oko 600 miliona eura, te da je procjena ministarstva finansija i Poreske uprave da se od tog iznosa 120 miliona odnosi na neplaćanja u budžetu.

“U uslovima kada imamo deficit budžeta već nekoliko godina zona sužavanje zone sive ekonomije treba da doprinese efikasnijoj naplati kako bi smanjili deficit i javni dug”, rekao je ministar.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *