Knežević: Kriza na Kipru velika šansa za Crnu Goru

Dodajte komentar

Zatrpan sam pozivima vlasnika brojnih investicionih kompanija koje posluju na Kipru, a koje žele da otvore predstavništva u Crnoj Gori, kazao je za Dnevne novine predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

Uukupnom procesu spašavanja ekonomija u EU koje su suočene sa problemima ovog vikenda je došlo do obrta bez presedana. 

“Kiparska Vlada je uslovljena od Trojke (MMF: ECB i Eurogrupa) da na račun pomoći za spašavanje banka od 10 milijardi eura mora da nadomjesti 5,8 milijardi iz bankarskog sektora. Taj iznos bi bio nadoknađen uvođenem jednokratnog poreza na sve deponente u kiparskim bankama (6,75 odnosno 9,9 odsto na ispod i preko 100.000 eura). Ovo je korak bez presedana i zbog toga što bi u procesu spašavanja banaka po prvi put bili pošteđeni nameta vlasnici obvzenica/investitore u tim istim bankama i cijeli teret bi bio prebačen na deponente“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima ako se zaborave svi eufemizimi koji su korišteni, ovo je politička odluka oporezivanja deponenata i tačka.

„Svjedoci smo da je prethodnih dana cijela situacija oko Kipra izazvala veliku pažnju na širem međunarodnom nivou. Najviše zbog toga što je Kipar zbog svog specifičnog položaja uvijek bio jako interesantan, zemlje Bliskog Istoka, Rusiju i Veliku Britaniju. Dovoljan je podatak da se trenutno u kiparskim bankama nalazi preko 68 milijardi depozita, a da od toga tek nešto više od 15 odsto pripada Kipranima“, pojasnio je on.

Knežević je kazao da su predložene mjere od strane EU jako nepopularne i svjedoci smo da su već prvih dana izazvale ogroman pritisak na banke.

“Cijela situacija me neodoljivo podsjeća na situaciju sa Limon brothersom kada se nekim neopreznim mjerama, praktično pokrenula svjetska kriza koja do danas traje. Skepticizam i ogorčenje sa Kipra se vrlo lako može prenijeti na Španiju, Portugal, Irsku pa čak i Italiju, i moja je bojazan da bi to moglo nanijeti odlučujući udarac naporima za spas euro zone“, naglasio je on.

Na pitanje da li je je poslovanje na Kipru Atlas Grupe i AtlasCapital Financial Services-a ugroženo mjerama EU Knežević je istakao da mjere koje je EU predložila na Kipru neće imati značajan uticaj na poslovanje Atlas Grupe i Finansijske institucije koja ima svoje sjedište na Kipru.

“Klijentska sredstva koja se nalaze na računima Atlas capitala se nalaze na računima banaka u EU, a dobar dio je i kod naše dvije banke u Crnoj Gori i Atlas banci u Moskvi. To je i u skladu sa internim pravilima o diversifikaciji rizika, a koji primjenjujemo na nivou cijele grupe. To nam je recimo pomoglo da na vrijeme osjetimo da se sprema svjetska ekonomska kriza, pa smo u značajnoj mjeri uspjeli da sačuvamo sve poslove u grupe i u Crnoj Gori, Rusiji, Srbiji a to će u ovom slučaju biti situacija sa Kiprom“, rekao je u razgovoru za Dnevne novine Duško Knežević, prenosi cdm.me.

On je ocijeno da kriza na Kipru može da bude velika šansa za Crnu Goru, našu privredu i bankarski sektor.

“Crna Gora je mala, stabilna, fleksibilna ekonomij a koj a ima prednost korišćenja eura, koja uz to ima vrlo povoljan poreski sistem.

Koliko je neiskorišćena šansa, dovoljno govori situacija oko Kipra koju pominjemo, obzirom da je Kipar po svemu slična država Crnoj Gori, a depoziti u njihovim bankama su 30 puta veći od crnogorskih, dok je BDP na nivou koji je šest puta veći od crnogorskog. Ja sam posljednjih dana zatrpan pozivima od vlasnika brojnih investicionih kompanija koje posluju na Kipru, a koje žele da otvore predstavništva u Crnoj Gori ili čak da kompletan biznis prebace kod nas. Smatram da je to sjajna prilika da se privlačenjem takvih investitora pokrene cijela ekonomija i doprinese nastavku dinamičnog ekonomskog razvoja Crne Gore pored krize koja je na snazi“, zaključio je Knežević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *