Evropske berze porasle nakon tri dana poniranja

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene dionica jutros porasle, nakon tri dana neprestanog pada, jer se ulagači nadaju rješenju finansijskih problema Kipra, premda je juče tamošnji parlament odbio predlog o oporezivanju depozita u bankama.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.200 bodova, nakon što je juče skliznuo 0,4 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 1 posto, pše poslovni.hr.

Premda je juče  kiparski parlament odbio predlog eurozone da uvede porez na štedne uloge u bankama, ulagači se nadaju da će se pronaći rješenje za problema te ostrvske države. Nastavljaju se pregovori između ministara finansija eurozone i Kipra, dok je Evropska centralna banka poručila da je spremna osigurati likvidnost Kipru dok se ne postigne dogovor.

„Ponovo sam počeo kupovati, ali nisam još spreman kupovati dionice banaka. Oprezno sam optimističan po pitanju Kipra, no dok se ne pronađe rješenje, banke bi mogle ostati pod pritiskom“, kaže Ed Woolfitt, direktor trgovanja u tvrtki Galvan. Na Tokijskoj se berzi zbog praznika nije radilo.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *