Danas o povećanju minimalne zarade

Dodajte komentar

Sjednica Socijalnog savjeta, na kojoj će biti razmatran predlog iznosa minimalne zarade, biće održana danas u Nikšiću.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopšteno je da je na dnevnom redu sjednice, koja je zatvorena za javnost, i davanje mišljenja na Predlog opšteg kolektivnog ugovora, informacija o radu Koordinacionog odbora i sprovođenju Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta.

Savez sindikata očekuje da se na sjednici Socijalnog savjeta uvaže argumenti te oganizacije i stvore uslovi za potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora, u cilju olakšanja egzistencije sve siromašnijih radnika u Crnoj Gori.

,,Povećanje minimalne zarade doprinijelo bi suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije, punjenju budžeta i afirmisanju društveno odgovornog poslovanja”, navedeno je u saopštenju Saveza, prenosi rtcg.me.

SSCG je načelno prihvatio Predlog OKU, ali ne i njegova četiri člana koje se odnose na visinu minimalne zarade, pitanje prevencije radne invalidnosti i rekreacije zaposlenih, pitanje procenta uvećanja zarada po osnovu minulog rada, do 2015. godine, kao i uvećanje zarada po osnovu rada noću, prekovremenog i za vrijeme državnih i vjerskih praznika, do 2015. godine.

Za SSCG je jedno od bitnih pitanja za zaključivanje OKU-a definisanje minimalne zarade u visini od najmanje 40 odsto prosječne zarade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *