Crnogorski proizvođači izvoze meso na rusko tržište

Dodajte komentar

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije zvanično je obavijestila Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Veterinarsku upravu Crne Gore da je šest crnogorskih preduzeća uključeno na listu kompanija trećih zemalja kojima je odobren uvoz na teritoriju Carinskog saveza koji čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan. Riječ je o kompanijama Mesopromet Bijelo Polje, Goranović Nikšić, Gradina Rožaje, Pantomarket Herceg Novi, Nani-Prom i Interprodukt Cetinje, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva poljoprivrede.

U odluci o odobravanju i stavljanju na listu šest crnogorskih preduzeća navedeno je da su otklonjena sva ograničenja koja je prethodno utvrdila ruska inspekcija.

“Polazeći od činjenice da brojna preduzeća iz zemalja članica EU žele izvoziti na veliko i atraktivno tržište Rusije, cijenim da je vrijedan pažnje uspjeh koji smo postigli. Krajem januara, prvi put smo uspjeli da okupimo četri firme iz Crne Gore i da učestvujemo na sajmu prehrane u Moskvi, na kojem su zaključeni prvi poslovi. Stavljanje crnogorskih firmi na listu je drugi konkretan korak kojim smo stvorili veliku šansu, koju će, crnogorski proizvođači, nadam se, znati da iskoriste. To je dobra prilika da povećamo izvoz i smanjimo negativni trgovinski bilans kada su u pitanju prehrambemi proizvodi”, izjavio je ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Veterinarstva uprava uspješno je sprovela zahtjevnu proceduru čime su stvoreni preduslovi za izvoz, saopštila je direktor Veterinarske uprave Biljana Blečić.

“U najkraćem roku sprovešćemo dalje neophodne korake koji se odnose na usaglašavanje izvoznih međunarodnih veterinarskih potvrda” kazala je ona.

Zahvaljujući stvorenoj izvoznoj mogućnosti realno je očekivati da, u narednom periodu, crnogorski proizvođači mesa i mesnih proizvoda maksimalno uposle i prošire postojeće kapacitete, te kreiraju nova radna mjesta.

“U Mesoprometu, kao izvozno orijentisanoj kompaniji smo izuzetno zadovoljni zbog činjenice da smo jedna od šest kompanija koje su dobile dozvolu izvoza. Veoma cijenimo uspješno sprovedene pregovore Ministarstva poljoprivrede sa ruskom stranom i podršku Veterinarske uprave, koji su rezultirali otvaranjem za nas novog tržišta. U našem je interesu, i daćemo sve od sebe, da naši proizvodi ubrzo budu prisutni na tržištu Ruske Federacije” naglašava vlasnik firme Mesopromet iz Bijelog Polja Hilmija Franca.

Đorđije Goranović, vlasnik istoimene firme, smatra da dozvola za izvoz  proizvoda na rusko tržište otvara  mogućnosti da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na polju otvaranja kanala distribucije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *