Za porez se državi duguje 354 miliona eura

Dodajte komentar

Poreski obveznici zaključno sa 31. decembrom prošle godine za porez duguju 354 miliona eura – saopšteno je danas iz Poreske uprave koja je sa Ministarstvom finansija napravila procjenu ovog duga.

Iz ove institucije je objašnjeno da se za porez na dobit, porez na dodatu vrijednost, akcize, porez na promet nepokretnosti i druge poreze i naknade koji su od manjeg fiskalnog značaja duguje 290,8 miliona eura.

– Od ovog iznosa na likvidirane poreske obveznike se odnosi 24,7 miliona eura tako da ostaje dug u iznosu od 266,1 milion eura. Navedeni iznos može se smatrati podatkom sa visokim stepenom tačnosti za ove vrste poreza i, po ovom osnovu, najveći dio duga se odnosi na oko 120 obveznika – objasnili su iz Poreske uprave, piše Pobjeda.

Dug po osnovu poreza na plate procijenjen je na blizu 120 miliona eura.

– Na poreze i doprinose na lična primanja i dug po ovom osnovu je procijenjen u iznosu od 119,8 miliona eura. Ovaj podatak izveden je procjenom, te ga karakteriše određeni stepen nepouzdanosti, usljed brojnih tehničkih i problema u samom načinu evidentiranja poreskih obaveza, kao i zbog čestih izmjena funkcionalnosti informacionog sistema Poreske uprave – navodi se u saopštenju.

U poreskoj evidenciji se evidentira, kako je objašnjeno, i reprogramirani dug, koji iznosi oko 20 miliona eura, a koji se odnosi uglavnom na obaveze jedinica lokalne samouprave i njihovih javnih preduzeća i ustanova.

-Takođe se evidentira i odloženi dug u iznosu od 11,5 miliona eura, gdje je izvršeno odlaganje duga u ratama od strane Ministarstva finansija u periodu do 12 mjeseci. Ako se ovaj iznos poreskog duga izuzme, jer se odnosi na budući vremenski period, nivo realnog poreskog duga na 31.12.2012. godine iznosi 354 miliona eura – saopštili su iz Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *