Koliko Kinezi ulažu u inostranstvu

Dodajte komentar

Kineske investicije u inostranstvu su u januaru i februaru porasle na godišnjem nivou za 147 odsto.

Tako da sada iznose 18,39 milijardi dolara, što je više od direktnih stranih investicija (DSI) u samu zemlju, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Priliv DSI u Kini je u istom periodu iznosio 17,48 milijardi dolara, što je za 1,35 odsto niže u odnosu na isti period lane, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva trgovine, a prenosi Frans pres.

Zvanični Peking se okrenuo promovisanju investicija u inostranstvu u okviru nastojanja da reformiše kineski model rasta, i preuzimanju značajnih stranih aktiva u sektorima energetike, rudarstva i visoke tehnologije, navode analitičari.

“To će vjerovatno biti dugoročni trend, jer postoji velika vjerovatnoća da u narednih nekoliko godina kineske direktne investicije u inostranstvu premaše direktne strane investicije u Kinu”, rekao je analitičar istraživačke kompanije IHS Global insajt, Ren Sjenfang.

“Nacionalna strategija Kine je da se iz velikog izvoznika pretvori u velikog investitora”, dodao je on.

Direktne investicije Kine u inostranstvu porasle su prošle godine za oko 30 odsto u odnosu na 2011, jer kompanije druge najveće svjetske ekonomije sve više nastoje da prošire poslovanje.

Najveći rast kineskih investicija u prva dva mjeseca 2013. zabilježen je u Australiji, gde je ostvaren skok od 282 odsto, dodaje se u saopštenju ministarstva. Slijede Hong Kong, uz rast od 156 odsto, SAD uz skok od 146 odsto, jugoistočna Azija (114 odsto) i EU (81,9 odsto). 

U Japanu, sa kojim Kina vodi teritorijalni spor, investicije su, medjutim, pale za 31 odsto, dok su investicije u Rusiju skliznule za 46 odsto.

Ipak, dolazne DSI su porasle za 6,3 odsto, na 8,21 milijardu dolara u februaru, dok su investicije EU u Kinu porasle u prva dva mjeseca 2013. godine za 34,01 odsto, na 1,214 milijardi dolara.

Međutim, zabilježen je pad investicija iz SAD i Azije, kao i pad japanskih investicija od 6,7 odsto, na 1,269 milijardi dolara, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *