Kiparski parlament će odbaciti predlog zakona o oporezivanju depozita?

Dodajte komentar

Kiparski parlament mogao bi u utorak odbaciti predlog o oporezivanju depozita u bankama, rekao je portparol kiparske vlade.

Vrlo je vjerovatno da nacrt zakona u parlamentu od 56 zastupnika, u kojem ni jedna stranka nema većinu, neće proći, a nije jasno čak ni hoće li se pristupiti glasanju ako bude jasno da će biti odbačen.

“Izgleda kao da neće proći”, rekao je portparol kiparske vlade Christos Stylianides za državni radio. Dom zastupnika trebao bi se sastati poslije podne. Odbacivanje predloga zakona blokiraće pomoć koju Kipar treba kako bi svoje banke održao na površini a vlada bila u stanju isplaćivati plate i socijalna davanja, prenosi Poslovni.hr.

Kako bi dobio pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot, Kipar bi trebao uvesti porez na depozite u bankama do 10 posto. Taj je predlog izazvao proteste kiparskih građana i masovno podizanje štednih uloga. Šokirani stanovnici ostrva ispraznili su bankomate tokom vikenda, u utorak su zatvorene banke kao i kiparska berza.

Kiparski parlament već je dvaput odgodio glasanje, u nedjelju i u ponedjeljak. Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades zatražio je od EU dodatnu pomoć tokom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak, a mogao bi i danas s njom razgovarati tokom dana. Stylianides je kazao da bi se predsjednik mogao čuti i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Francuski ministar finansija Pierre Moscovici kazao je da je cifra od 10 milijardi eura maksimum za koji se može očekivati da će biti vraćen. “Iznad deset milijardi eura ulazimo u prostor duga koji nije održiv” rekao je. Porez ne bi pogodio samo Kiprane, već i hiljade Evropljana i Rusa koji imaju poslovne interese na ostrvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *