Wall Street: Dow Jones oslabio nakon deset dana uzastopnog rasta

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u petak prekinut najduži pozitivni niz Dow Jonesa od 1996. godine, jer su ulagači odlučili predahnuti nakon 10 dana neprestanog rasta tog indeksa.

Dow Jones oslabio je 25 bodova, ili 0,17 odsto, na 14.514 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 odsto, na 1.560 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 odsto, na 3.249 bodova.

Nakon što je sedam dana zaredom dosezao najviše nivoe u istoriji, juče je Dow Jones oslabio, ponajviše pod pritiskom pada cijene akcija JPMorgana za 1,9 odsto.

Fed je u izvještaju objavljenom dan prije poručio da ta banka, kao i Goldman Sachs, moraju promijeniti način kako određuju kapitalne izdatke akcionarima, premda je podržao planove tih banaka za isplatu dividendi i otkup akcija.

I dok je cijena JPMorgana oštro pala, akcija Goldman Sachsa poskupila je 0,5 odsto. S&P indeks finansijskog sektora ojačao je 0,3 odsto.

Najveći je gubitnik, pak, bio trgovački sektor. S&P indeks tog sektora pao je 0,8 odsto, jer je indeks potrošačkog raspoloženja, kojeg sastavljaju Reuters i Univerzitet u Michiganu, na početku marta zaronio na najniži nivo više od godinu dana. Izvještaj pokazuje da je manje Amerikanaca nego prije zadovoljno ekonomskom politikom i ne očekuju poboljšanja na tržištu rada, prenose agencije.

Analitičari kažu da je pad cijena akcija nakon višesedmičnog rasta očekivan. Tim više što je od početka godine Dow Jones porastao gotovo 11, a S&P 500 oko 9,5 odsto. Nakon tako snažnog rasta u tako kratkom periodu, moguća je, smatraju mnogi, i značajnija korekcija cijena akcija na niže.

No, dosta je i onih koji očekuju dalji rast tržišta.

-Mislim da pomaci u dan ili dva ne mogu promijeniti prevladavajuće raspoloženje na tržištu, koje je trenutno vrlo snažno zbog jačanja ekonomije i očekivanja da će se nastaviti voditi vrlo labava monetarna politika- kaže Cam Albright, direktor u fondu Wilmington Trust Investment Advisors.

U cijeloj ovoj sedmici Dow Jones ojačao je 0,8 odsto, dok je S&P 500 porastao 0,6, a Nasdaq indeks 0,15 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto, na 6.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,19 odsto, na 8.042 boda, a pariški CAC 0,71 odsto, na 3.844 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *