Koliko stvarno zarađuju fudbaleri u Češkoj i Njemačkoj?

Dodajte komentar

Plate profesionalnih fudbalera su jedna od najomiljenijih tema o kojima se priča i nagađa. Ali samo rijetki znaju koliko igrači doista zarađuju. U Češkoj su plate konačno javno objavljene – u dva tamošnja kluba.

Bio je to hrabar potez. Češki prvoligaš FK Teplice objavio je (kao prvi fudbalski klub u Evropi uopšte) prije nekoliko dana službene brojke o platama svojih namještenika na zelenom terenu. Iako se činilo da se radi o izoliranom slučaju, primjer Teplica je “kopirao” i češki drugoligaš FK Varnsdorf. Mit o generalno visokim primanjima u svjetu fudbala nakon ta dva poteza više ne vrijedi, barem ne u Češkoj.

Profesionalni igrači iz gradića (15.800 stanovnika) na sjeveru Češke mjesečno zarade između 6.000 i 25.000 kruna. To je otprilike 235, odnosno 980 eura. “Mnogi su mislili da se radi o puno vše para”, izjavio je sredinom nedjelje šef drugoligaškog kluba Vlastimil Gabriel za agenciju DPA.

Prosječna primanja u Varnsdorfu su, ako je vjerovati onome što tvrdi Gabriel, među najslabijima u drugoj nacionalnoj ligi. Šef tvrdi da se i on odriče dijela plate. “Motivacija je pun stadion”, dodaje on. Varnsdorf se nalazi na granici s Njemačkom, to je strukturno slaba regija, stopa nezaposlenosti iznosi preko 15 posto.

U Češkoj se kontroverzna diskusija oko objave plata fudbalera rasplamsala već prošle jeseni, nakon što je to najavio sportski direktor Teplica František Hrdlička. Neposredno uoči početka “proljećnog” dijela prvenstva u prvoj češkoj ligi, čelnici Teplica su održali riječ i plasirali podatke o platama svojih igrača.

Što prije u “peticu”!

Kad se pogleda koliko zarađuju igrači Teplica, onda je jasno zašto nogometaši iz manjih zemalja po svaku cijenu žele nastaviti karijeru u nekoj od velikih liga tzv. “petice” (Italija, Njemačka, Francuska, Engleska i Španija).

U prvoligaškom klubu (trenutno na 14. mjestu na ljestvici) postoji šest tarifnih skupina, u koje su raspoređeni igrači – od najmlađih pa do onih iskusnijih koji su i glavni stubovi igre. Podmladak mjesečno zaradi maksimalno oko 400 eura, a najbolje plaćeni igrači prve ekipe po sužbenim klupskim podacima primaju temeljnu platu od oko 3.500 eura bruto.

“Želimo biti maksimalno transparentan klub i ne želimo nikakva nagađanja. Izvorno smo htjeli objaviti i koliko koji igrač tačno zarađuje, ali to ne smijemo napraviti zbog zaštite ličnih podataka, potvrdio je predsjednik Teplica Pavel Sedlbauer, ujedno i zamjenik šefa preduzeća ACG Europa, koje je vlasnik kluba.

Radi poređenja: prosjećna mjesečna plaća čeških zaposlenih iznosila je u 2011. godini po službenim podacima 947 eura (bruto). U Njemačkoj radnici u prosjeku zarađuju oko 3.300 eura bruto (u zapadnim saveznim pokrajimama), odnosno oko 2.400 eura (u istočnim). Drugim riječima, najbolji češki prvoligaški fudbaleri zarađuju otprilike kao prosječni njemački radnik.

Valja ipak dodati da igrači Teplica u svojim ugovorima imaju i klauzule o dodatnim primanjima, zavisno o rezultatima koje ostvare. U slučaju da se klub kvalifikuje za Champions League, svaki igrač može računati s dodatnom premijom od oko 40 hiljadaeura. Premija se kasira i za svaki nastup u službenoj utakmici, odnosno za svaku pobjedu i osvojeni bod.

Igrači Teplica nisu bili oduševljeni potezom klupskog vođstva. Nije oduševljena ni nacionalna konkurencija. Većina prvoligaša u Češkoj najavljuje kako neće slijediti taj primjer. Objava plata fubalera do sada je i u drugim ligama bio tabu koji se nitko nije usudio dirati, a kamoli kršiti.

Minimalci u Bundesligi

Koliko zarađuju igrači u njemačkoj Bundesligi? Nijedan klub nije do sada objavio službene podatke o primanjima. Poznato je samo koliko iznosi mjesečni minimalac. U 1. ligi minimalna plata iznosi 2.900 eura, a u 2. ligi 1.740 eura. “Većina igrača zarađuje naravno puno više od te svote”, potvrđuje Ulf Baranowsky iz sindikata profesionalnih igrača.

Službene osobe tvrde da u dogledno vrijeme plate pojedinih igrača Bundeslige sigurno neće biti objavljene, jer je to zabranjeno i važećim Zakonom o radu. U poređenju s drugim velikim evropskim ligama, kadrovski troškovi (plate igrača) Bundeslige su relativno niski.

Klubovi Bundeslige redovno objavljuju podatke o ukupnim kadrovskim troškovima, na to su obvezani zbog pravnih formi (npr. dionička društva). Schalke 04 u 2011. je, kako stoji u bilansu poslovanja, na plate i premije igrača, odnosno zaposlene u klupskoj administraciji i trenerskom stožeru izdvojio oko 100 miliona eura. Na platnom popisu u Gelsenkirchenu stoji ukupno 300 stalno zaposlenih ljudi.

Najviše novca ode na plate profesionalnih igrača. Po nekim procjenama, licencirani igrači “kraljevsko-plavih” iz Ruhrske oblasti klub godišnje koštaju oko 60-65 miliona (u tu su svotu uključene i premije). Uzmemo li u obzir da se kadar sastoji od oko 30 igrača pod ugovorom, dolazimo do saznanja da prosječna plata nogometaša Schalkea iznosi oko dva miliona eura godišnje.

Njemački magazin “Der Spiegel” nedavno je objavio podatak da je jedan od najbolje plaćenih igrača u Bundesligi Brazilac Diego. On u Wolfsburgu, klubu koji se trenutno bori za opstanak u 1. ligi, zarađuje navodno osnovnu platu od 8,2 miliona eura. Brojka je vjerovatno istinita ili jako bliza istini. Kako drugačije shvatiti bijes šefa Nadzornog odbora kluba Francisco Javier Garcia Sanz (ujedno i član Uprave Volkswagena, praktično vlasnika Wolfsburga): “Takve indiskrecije ne štete samo nama, već i cjelokupnom fubalu.”

Teplice kao treća liga

U češkom klubu Teplice, po službenim navodima, najbolje plaćeni igrač u prošloj je godini zaradio oko 100 hiljada eura bruto. Cjelokupni budžet kadrovskih troškova (uključujući i trenere) iznosio je oko 1,4 miliona eura. Toliko novca za svoje igrače i trenere izdvaja i neki prosječni klub u trećoj njemačkoj ligi.

business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *