Državni dug porastao na 1,699 milijardi eura

Dodajte komentar

Državni dug Crne Gore na kraju 2012. godine iznosio je 1,6995 milijardi eura ili 51,12 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Unutrašnji dug iznosi 404,5 miliona eura ili 12,17 odsto BDP-a, dok spoljni dug iznosi 1,295 milijardi eura ili 38,95 odsto BDP-a.

“Spoljni dug je u toku 2012. godine porastao za 231,3 miliona eura u odnosu na kraj 2011. godine. Stanje ino duga uvećano je, najvećim dijelom, potpisivanjem novog kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom – Prvi programski zajam za razvojnu politiku finansijskog sektora (IBRD-DPL I) u iznosu od 59,1 miliona eura, potpisivanjem dva nova kreditna aranžmana sa Credit Suiss-om u iznosu od 250 miliona eura u cilju finansiranja budžetskog deficita, kojim je izvršeno refinansiranje aranžmana potpisanog u 2009. godini“, navodi se u Biltenu Ministarstva finansija.

Osim toga, tokom 2012. godine, angažovana su sredstva u ukupnom iznosu od 31,2 miliona eura.

Sredstva su angažovana za projekat Svjetske banke “Zdravstvo”, u iznosu od oko 1,7 miliona eura, projekat „LAMP“ u iznosu od oko 1,9 miliona eura, projekat „Energetska efikasnost” u iznosu od 2,6 miliona eura, projekat „MIDAS“ u iznosu od 1,7 miliona eura, za projekat „MESTAP“, u iznosu od 4,3 miliona eura, i za projekat „HOT-SPOT“, u iznosu od 0,6 milion eura, projekat Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost u iznosu od 2 miliona eura, zatim IDA kredita u iznosu od oko 2,1 miliona eura, KfW kredita za Projekat „Vodosnabdijevanja i sanacija otpadnih voda“ (faza III i faza IV) u ukupnom iznosu od oko pet miliona eura, zatim EBRD kredita namijenjenog za Projekat Pred-privatizacija Kontejnerskih terminala u iznosu od 0,2 miliona eura i EIB zajam namijenen za Projekat Vodosnabdijevanje i sanacija otpadnih voda u Opštini Nikšić („Faza B“) u iznosu od dva miliona eura i Projekat Vodosnabdijevanje i sanacija otpadnih voda („Faza C“) u iznosu pet miliona eura.

“Po osnovu redovnih otplata glavnice, stanje ino duga je umanjeno u iznosu od oko 54,9 miliona eura. U toku 2012. godine postali su efektivni i potpisani su novi kreditni aranžmani u ukupnom iznosu od 101,65 miliona eura“, navode između ostalog u Ministarstvu finansija.

Unutrašnji dug je u toku 2012. godine smanjen za oko 19 miliona eura u odnosu na kraj 2011. godine. Smanjenje unutrašnjeg duga, prije svega, je uzrokovano otplatom oko 55,7 miliona eura po osnovu kredita kod komercijalnih banaka (najvećim dijelom otplate se odnose na kratkoročne kredite koji su korišćeni za tekuću likvidnost, otplatu preuzetih kredita, kao i projektnih komercijalnih kredita), otplatu oko 5,6 miliona eura državnih zapisa i otplatu oko 16,5 miliona eura kredita nefinansijskih institucija usljed nastavka realizacije projekata Direkcije za saobraćaj, otplatom redovne rate za restituciju u iznosu od oko 1,8 miliona eura, kao i otplatom redovne rate za deviznu štednju u iznosu od oko 15,4 miliona eura.

“Sa druge strane, unutrašnji dug je tokom 2012. godine povećan po osnovu državnih zapisa u iznosu od oko 8,4 miliona eura, povećanjem duga po osnovu deviznih sredstava položenih kod Dafiment banke AD Beograd i Banke privatne privrede DD Podgorica položenih preko preduzeće Jugoskandik DD Beograd u iznosu od oko 6,7 miliona eura, kao i duga po osnovu Odluke o emisiji obveznica Crne Gore za isplatu neisplaćenih potraživanja zaposlenih za čijim radom je prestala potreba“, piše u Biltenu Ministarstva finansija.

Ukupna obaveza po osnovu restitucije iznosi oko 83,3 miliona eura, što je za šest miliona eura više nego na kraju 2011. godine.

Povećanje iznosa duga po osnovu restitucije uzrokovano je donošenjem novih rješenja za povraćaj oduzetih imovinskih prava.

“Takođe, naglašavamo da u stanje duga nijesu uključene neizmirene obaveze budžetskih korisnika na 31.12.2012. godine, a biće prikazane kroz završni račun budžeta za 2012. godinu. Konsolidovani dug opština iznosi oko 115,3 miliona eura“, zaključili su u Ministarstvu finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *