Bundesbank znatno povećao rezervacije za moguće gubitke

Dodajte komentar

Kriza u eurozoni nije završila, reforme u Francuskoj su spore i njemačka središnja banka znatno je povećala rezervacije za pokriće eventualnih gubitaka koje bi mogle prouzročiti rizične mjere Europske središnje banke (ECB), poručio je guverner Jens Weidmann.

Predstavljajući bančine poslovne rezultate za 2012., koji svjedoče o oštrom skoku rezervacija za rizike, čelnik Bundesbanka pozvao je vlade zemalja eurozone da reformama rješavaju uzroke problema.

Weidmann, inače član ECB-ova Izvršnog odbora, protivi se ECB-ovu planiranom programu za kupovinu obveznica, dogovorenom u prošlogodišnjem septembru. Smatra da vlade moraju prionuti reformama kako bi izašle iz krize, a ne tražiti pomoć od ECB-a.

-Kriza još nije okončana uprkos nedavnom smirivanju situacije na finansijskim tržištima -, kazao je Weidmann na press konferenciji.

Prisutne su zabrinutosti u vezi sprovođenja reformi u Italiji i na Kipru, a u Francuskoj ona zapinje, ustvrdio je.

Bundesbanku brinu rizici koje ECB preduzima kako bi pomogla bankama u krizi, poput prihvaćanja manje kvalitetne imovine u zamjenu za gotovinu, čime se izlaže većim gubicima u slučaju problema s povratom.

Weidmann se takođe pribojava da sporazum ECB-a i Irske o posrnulom Anglo Irish Banku pokazuje da se centralna banka eurozone lako prepušta čeličnom stisku fiskalne politike, što u Bundesbanku žele izbjeći po svaku cijenu.

Irska je vlada postigla dogovor s ECB-om o zamjeni skupog dužničkog papira kojim je finansiran spas posrnule banke za manje skupe obveznice.

Takvo izlaganje riziku zabrinjava Bundesbank, koja spada među najkonzervativnije centralne banke u svijetu. Stoga su u 2012. povećali iznos rezervacija za 6,7 milijardi eura, na 14,4 milijardi eura. Riječ je sredstvima koje je obvezna izdvojiti za pokriće potencijalnih gubitaka na sredstvima koje je dužna držati u sklopu evropskog sistema centralnih banaka na čelu s ECB-om.

-Moramo voditi računa o tome da dodatno ne zamaglimo granicu između monetarne i fiskalne politike- izjavio je Weidmann za Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *