Wall Street: nakon rekorda Dow Jonesa, trebalo bi usporiti

Dodajte komentar

Nakon što je prošle  sedmice Dow Jones indeks dostigao najviši nivo u istoriji, ove sedmice se na Wall Streetu očekuje oprezno trgovanje, dok ne bude jasnije je li takav rast cijena dionica održiv.

Dow Jones ojačao je prošle sedmice 2,2 posto, na 14.397 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.551 bod. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,4 posto, na 3.244 boda.Prošlog utorka Dow Jones indeks dostigao je najviši nivo u istoriji, a potom je, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta američke ekonomije, dodatno ojačao iduća tri dana.

Od početka godine taj je indeks osvojio 9,9 posto, dok je S&P 500 porastao 8,8 posto, primaknuvši se na samo 1 posto od rekordnog nivoa, dostignutog u oktobru 2007. godine. Premda ubrzan u odnosu na kraj prošle godine, rast američke privrede ipak nije toliki da bi podržao tako snažan rast cijena dionica. Stoga se postavlja pitanje može li se uspon nastaviti. Tim više što neki tehnički indikatori pokazuju da je tržište u području precijenjenosti.

„Klijentima savjetujemo da sada zauzmu defanzivniji pristup tržištu. No, s obzirom na rekordno niske kamate i usporen rast privrede, dionice ipak ostaju bolji izbor od drugih investicija. Stoga vjerujemo da će tržište dionica u ovoj godini ostvariti pozitivan rezultat“, kaže Frank Fantozzi, direktor u kompaniji Planned Financial Services.

I drugi analitičari savjetuju isto, nastavak kupovine, ali oprezan. „Pred nama na cesti ima nekoliko prepreka, stoga treba voziti sporije“, kaže Frank Dickson, strateg u kompaniji D. A. Davidson, prenosi banka.hr.

Ni nakon dugotrajnih pregovora između republikanaca i demokrata u Washingtonu, i dalje nije jasno kakva će biti fiskalna politika, dok rast američke privrede, premda ubrzan u odnosu na kraj prošle godine, ipak nije impresivan. Uz to, privreda eurozone je u recesiji, dok kinesko ne raste tako brzo kao proteklih godina.

Još jedan razlog za oprez predstavlja usporavanja rasta zarada američkih kompanija, što je inače jedan od glavnih pokretača tržišta. U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine porasla za 1,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva mjeseca očekivali rast od 4,3 posto. Međutim, mnoge ulagače koji su se dosad držali podalje od tržišta privlače veliki dobici na dionicama od početka godine, pa bi i oni željeli učestvovati u tome.

U prvoj nedjelji marta u dioničke fondove slilo se 7,14 milijardi dolara svježeg novca, znatno više u odnosu na 1,2 milijarde prethodne sedmice.

„Klijenti su zainteresovani za ulazak. Međutim, tržište je posljednjih mjeseci snažno poraslo, pa je za očekivati da će uslijediti pauza i korekcija cijena dionica na niže. Ipak, ne očekujem oštriju korekciju“, kaže Rodd Newhouse, savjetnik u kompaniji Wells Fargo Advisors.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *