Berlin – „pobjednik krize“?

Dodajte komentar

EU ima ozbiljne finansijske probleme, ali Njemačka „blista“ zbog trgovinskog suficita – ističu ekonomski analitičari. Njemački privredni rast je stabilan, a tržište rada jako. Ministar finansija raduje se visokim prihodima od poreza, a na vidiku je konačno i uravnoteženiji budžet.

Svi naglašavaju da se u Njemačkoj ne osjeća previše kriza eura, a neki analitičari Njemačku vide kao „pobjednika krize koji profitira na problemima drugih zemalja“.

Ekonomisti imaju različita viđenja o tom pitanju. Slabost eura pojeftinila je njemački izvoz, a loš bonitet mnogih zemalja eurozone izazvao je pravu navalu na njemačke obveznice. To je dovelo do toga da su prošle godine mogli biti potrošeni njemački vrijednosni papiri sa negativnom kamatom. Investitori su čak platili za to da Njemačkoj posuđuju svoj novac! A najbolje od svega, kako kažu zagovornici teorije o „pobjednicima krize“, tek dolazi:

Ako se kriza preživi i zemlje sa juga Evrope oporave, one bi mogle otplaćivati kredite koje im je Brisel „teška srca“ odobrio.

Tako bi se Njemačka, kao najveći donator, mogla svake godine veseliti dodatnim prihodima u iznosima od više milijardi – navodi „Dojče vele“, prenosi Capital.

Neki ekonomiski stručnjaci ističu da je tačno da je Njemačka, u poređenju sa drugim zemljama EU – sigurna luka i da se zbog toga njemačke obveznice rado kupuju, te da će Njemačka morati da plaća samo trećinu novca koji je plaćala prije krize. Ali, ima i drugačijih mišljenja. Tako profesor ekonomije iz Tibingena Joakim Starbat smatra da je navala na njemačke kredite posljedica odliva kapitala iz kriznih država.

On upozorava da će ekonomska prednost Njemačke brzo nestati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *