Četvrtina Njemaca za izlazak iz eurozone

Dodajte komentar

Četvrtina Njemaca podržala bi izlazak svoje zemlje iz eurozone na predstojećim septembarskim parlamentarnim izborima, rezultati su ankete njemačkog instituta TNS-Emnid.

Anketa objavljena u njemačkom magazinu „Fokus“ pokazuje da je 26 odsto glasača spremno da podrži političku grupaciju koja bi u svoj predizborni program uvrstila pitanje izlaska Njemačke iz eurozone.

To je pokazatelj da su Njemci sve umorniji od pružanja pomoći prezaduženim članicama zajedničke monetarne unije. Četiri od 10 ispitanika starosti od 40-49 godina odgovorilo je da bi podržalo političku opciju koja se zalaže da Njemačka napusti euro. „Ovi podaci ukazuju da postoji potencijalno mjesto za novu evroskeptičnu političku orijentaciju“, ocijenio je Klaus Peter Šopner /Klaus Peter Schöppner/, direktor instituta Emnid.

U anketi obavljenoj 6. i 7. marta učestvovalo je 1.007 osoba.

Nedavno je formirana nova partija sa euroskeptičkom orijentacijom „Alternativa za Njemačku“, koju podržava veliki broj intelektualaca i poslovnih ljudi, prenosi Capital.

Jedan od osnivača ove partije profesor ekonomije Bernd Lucke potvrdio je za „Fokus“ da nema sumnje da će prikupiti neophodnih 2. 000 potpisa u svakom regionu u zemlji kako bi učestvovali na septembarskim izborima. Prvi sastanak ove partije biće održan danas u Frankfurtu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *