U kineskom parlamentu 83 milijardera

Dodajte komentar

Kineski parlament je najbogatiji na svijetu, sa čak 83 milijardera, prema procjenama kineskog časopisa Harun. Broj milijardera u kineskom parlamentu povećan je lane za 17 odsto u odnosu na 2011, a njihovo prosječno bogatstvo procijenjeno je na 3,35 milijardi dolara, prenio je francusku list Figaro. U jednom od dva doma parlamenta, Narodnoj skupštini koja broji 3000 delegata, ima čak 31 milijarder. 

Najbogatiji među njima je ujedno i najbogatiji Kinez, Cong Kinghou, vlasnik kompanije bezalkoholnih i mlječnih napitaka “Vahaha”, čije se bogatstvo procjenjuje na 12,5 milijardi dolara. U drugom parlamentarnom domu, Svekineskom narodnom političkom konsultativnom savjetu, od 2200 delegata 52 su milijarderi. Tri najbogatija člana ovog komiteta su djeca tajkuna Li Ka-Šinga, čelnika honkonškog konglomerata Hačinson Vampoa, osmog na Forbsovoj listi najbogatijih i ujednog najbogatijeg čovjeka u Aziji, sa bogatstvom od oko 32 milijarde dolara.

Prema procjenama kineskog časopisa Harun, samo prošle godine najbogatiji kineski poslanici zaradili su više nego što zajedno zaradi 535 članova američkog Kongresa, predsjednik Amerike, njegov kabinet i devet sudija Vrhovnog suda.

Član kineskog parlamenta je i najbogatija Kineskinja, predsjednica “Longfor propertisa” – Vu Jahun, čije se bogatstvo procjenjuje na 6,6 milijardi dolara.

Među milijarderima u kineskom parlamentu je Li Gvanži, koji je bogatstvo od 3,1 milijarde dolara stekao baveći se proizvodnjom i prodajom auto djelova, i koji je veoma blizak kineskom potpredsedniku Sju Đinpingu.

Američki poslanici su manje imućni od kolega u Kini, iako su više od polovine njih milioneri. Najbogatiji predstavnik u američkom Kongresu je Deretl Isu, republikanac iz Kalifornije, čije je bogatstvo procijenjeno na 700 miliona dolara, prenosi bizlife.rs.

U sastavljanju liste najbogatijih ljudi u zemlji, Harun koristi isključivo javne izvore informacija. Visoko rukovodstvo Kine, uključujući i predsjednika i generalnog sekretara Komunističke partije Hua Đintaoa, i premijera Ven Đabaoa, ne objavljuje podatke o svojim primanjima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *