Grenland upozorava EU da bi mogao izgubiti njegove resurse

Dodajte komentar

Premijer Grenlanda upozorio je ove sedmice da bi mogao da odbaci preliminarni dogovor koji je trebalo da garantuje pristup Evropskoj uniji velikim mineralnim resursima te danske autonomne teritorije, koji nije član Europske unije.

“Ne razumijem ponašanje Evropske komisije”, rekao je Kuupik Kleist, kojeg iduće sedmice čekaju opšti izbori koji se smatraju referendumom o otvaranju zemlje stranim ulaganjima, posebno kada je riječ o mineralnim resursima i nafti.Potpredsjednik Evropske komisije za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani potpisao je prošle godine na Grenlandu memorandum o razumijevanju oko grenlandskih sirovina. Grenland posjeduje velika ležišta šest od 14 sirovina ključnih za evropsku industriju.Dokumentom se željeo poboljšati evropski pristup tim bogatstvima, odnosno osigurati da Grenland ne sklopi sporazume o njihovu iskorištavanju samo s jednom zemljom, ponajprije Kinom koja je iskazala velik interes. Kleist je kazao kako je vrijeme da Komisija pređe na djela, što uključuje definitivan dogovor o resursima. “Potpisao sam pismo (EU-u) prošli mjesec u kojem se kaže da ćemo, ako ne preduzmemo daljnje korake prema dogovoru o pravom sporazumu, radije odustati od memoranduma o razumijevanju. Na to još nisam dobio odgovor”.

“Bio sam u Bruxellesu mnogo puta”, dodao je. “Nemam detaljno objašnjenje zašto se velik interes za Grenland i arktičko područje ne materijalizuje u zaista konkretnim aktivnostima s evropske strane.” Dodao je da će evropske kompanije uvijek biti dobrodošle na Grenlandu.

Kleist je kazao da je s Bruxellesom u principu dogovorio da će Grenland dobijati oko 25 miliona eura na godinu za pomoć zajedničkim istraživanjima i razvoju rudarskog sektora. Uprkos velikom interesu Kine i drugih azijskih zemalja, Grenland za sada ima samo jedan rudnik u funkciji. Grenland je ukupno dodijelio oko 150 licenci za istraživanja svojeg mineralnog bogatstva, a prije deset godina bilo ih je manje od deset. Kompanije su samo prošle godine potrošile oko 100 miliona američkih dolara na istraživanja na kopnu, a naftne kompanije više od milijardu dolara na podmorska istraživanja.

Jedan od najvećih novih rudarskih planova je 2,3 milijarda dolara vrijedan projekat britanske kompanije London Mining Plc u blizini Nuuka koji bi Kini trebalo da osigura prijeko potrebno željezo. Na gradilištu je angažovano dvije hiljade kineskih radnika. No mnogi glasači zabrinuti su zbog mogućih posljedica iskorištavanja resursa tog golemog ostrva, veličine četvrtine Sjedinjenih Država, koji ima 57.000 stanovnika, većinom Eskima. Mnoge kompanije odgodile su odluke o ulaganjima, strahujući da bi opozicija mogla da poveća poreze i naknade za licence.

Protivkineska retorika takođe jača. Opoziciona čelnica Aleqa Hammond zaprijetila je da će revidirati zakon koji dopušta uvoz jeftine kineske radne snage za gradnju rudnika. “Bojazni da će nas stranci pregaziti su pretjerane. Postajemo globalni igrač. Moramo izbjeći nacionalističke osjećaje”, poručio je Kleist, prenosi seebiz.eu.

Pobjednik izbora koji se održavaju u utorak nije izvjestan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *