Umro Hugo Chavez: heroj siromašnih kog su bogati mrzjeli

Dodajte komentar

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez umro je u 58. godini nakon dvogodišnje borbe s rakom. Objavio je to potpredsjednik države Nicolas Maduro u emotivnom televizijskom obraćanju naciji.

Hugo Chavez prošli se mjesec vratio u domovinu nakon liječenja na Kubi, ali se nijednom nije pojavio u javnosti. Maduro je u ponedjeljak objavio da se Chavezovo stanje ponovo pogoršalo nakon nove teške infekcije disajnih puteva. Doktori su ga i dalje podvrgavali hemoterapiji.

Zbog naglog pogoršanja Chavezova zdravlja u Caracasu se u predsjedničkoj palati Miraflores okupio državni vrh. Sastanak je uživo prenosila državna televizija.

Potpredsjednik Maduro pozvao je građane da se mole za predsjednika. Maduro je izjavio kako je Chavez otrovan ‘baš kao i Jaser Arafat’. Napomenuo je da je u ovom trenutku ključno da vojska ostane lojalna državnoj vlasti. Optužio je ‘neprijatelje domovine’, misleći pritom na SAD, kako miniraju demokratiju u Venezueli. Dodao je da je zbog protivvladinog djelovanja američkom vojnom atašeu dat rok od 24 sata da napusti Venezuelu.

Nakon posljednjeg medicinskog izvještaja prije 11 dana njegovo zdravstveno stanje je bilo zabrinjavajuće, ali je vlada istrajno ponavljala da pacijent i dalje upravlja zemljom koja raspolaže najvećim rezervama nafte na svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *