Odloženo donošenje odluke o ograničenju bankarskih bonusa

Dodajte komentar

Vlade zemalja EU odgodile su danas donošenje odluke o kontroverznom ograničenju bankarskih bonusa, nakon što je Britanija nagovijestila da bi mogla da pristane na dogovor, ako joj se omogući još vremena za pregovore.

Ministri finansija EU danasu se u Briselu saglasili da još jednom razmotre planove da se ograniče bonusi na nivo godišnje plate, dok bi isplata dvostrukog iznosa bila moguća uz odobrenje akcionara, prenose agencije.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da njegova zemlja ne može da podrži prijedlog koji je trenutno na stolu, ali je dodao da će, ako u u narednih nekoliko nedjelje bude ostvaren napredak u pregovorima, biti u mogućnosti da podrži prijedlog.

Evropski parlament planira da u aprilu glasa o prijedlogu novog zakona za jačanje banaka i njihove otpornosti na eventualne buduće krize.

Parlament insistira da u taj zakon bude uključeno ograničenje bankarskih bonusa, da bi se umirio bijes javnosti zbog tih bonusa.

Nakon što je EU prošle nedjelje postigla preliminarni sporazum o novim propisima u finansijskom sektoru, Švajcarska je izglasala ograničenje plata svojih vodećih biznismena, koje mnogi krive za pretjerano rizikovanje koje je doprinijelo globalnoj finansijskoj krizi iz 2008.godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *