Španskim bankama ne treba više novca

Dodajte komentar

Španiji po svoj prilici neće biti potreban dodatni novac iz Brisela da popravi situaciju u finansijskom sektoru, nakon što je primila 41,4 milijarde evra za pomoć bankama posrnulim nakon kolapsa sektora nekretnina iz 2008, saopštila je juče Evropska komisija.

Španija je prošle godine od partnera iz evrozone osigurala kredit „težak“ do 100 milijardi eura da bi spasila banke koje su se našle na kolenima zbog ogromnog nivoa nenaplativih kredita, prenijela je agencija Frans pres.

Španija je, u okviru kredita pomoći, primila dvije tranše ukupne vrijednosti 41,4 milijarde evra, čime su dokapitalizovane banke i formirana takozvana „loša“ banka, Sareb, u koju su prebačeni rizični zajmovi.

„Za sada ne postoji razlog za novu isplatu“, navela je Komisija u izvještaju o programu pomoći španskim banakama, dodajući da je potreban snažan i uvjerljiv poslovni plan za Sareb, za koji se smatra da će preuzeti loše kredite i imovinu ukupne vrijednosti 55 milijardi evra.

Gotovo polovina novca iz Brisela, 18 milijardi evra, otišla je u jednu banku, BFA-Bankija, koja je nacionalizovana prošle godine da bi izbjegla bankrot zbog previše loših kredita.

Madrid je, u zamjenu za kredit pomoći, obećao da će riješiti probleme u svom finansijskom sektoru, u vrijeme kada se takođe bori da spusti budžetski deficit do nivoa prihvatljivih u EU. Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja obećala je da će spustiti javni deficit na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine, kao i na 2,8 odsto u 2014.

Španija je prošle godine spustila budžetski deficit na 6,74 sa 9,4 odsto BDP-a iz 2011, što je ipak bilo ispod ciljnih 6,3 odsto, koliko je Madrid dogovorio sa EU, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *