Poljska osvaja IT-sektor

Dodajte komentar

Poljska se poslednjih godina probila među prvih 20 zemalja po stepenu razvoja sektora IT tehnologija. Ove godine, ta država je zvanični partner međunarodnog sajma Cebit. U Hanoveru se predstavlja 200 poljskih preduzeća.

Aduti sektora informacionih tehnologija u Poljskoj su svježina, samopouzdanje i prije svega, mladost – sa poljskih fakulteta svake godine stigne 40.000 diplomaca informatike. Danas, IT-tržište nudi preko 100.000 stalnih radnih mjesta. Na listi najboljih programera, oni iz Poljske nalaze se na trećem mjestu, odmah iza kolega iz Rusije i Kine. Jedan od kriterijuma za tu listu su rezultati međunarodnih takmičenja. Veliki međunarodni koncerni otimaju se za informatičare iz Varšave, Poznanja ili Vroclava.

Toga je svjesna i poljska vlada, koja je godinama pokušavala da se izbori za partnerstvo na Cebitu. „Nije bilo lako“, kaže Valdemar Pavlak, jedan od predvodnika te inicijative. Pavlek je do nedavno bio na funkciji ministra privrede u poljskoj vladi. Organizatori su na početku bili okrenuti ka udaljenijim zemljama, poput Brazila ili Turske. „Ipak, to se odmah promijenilo kada su pažljivije pogledali naše brojke. Pozvali su nas da se predstavimo“, zadovoljan je nekadašnji ministar. Rast IT-sektora u Poljskoj ubraja se u 20 najbržih na planeti, a u toj zemlji postoji i ministarstvo koje se bavi samo svijetom digitalnih tehnologija.

Otkrivanje Njemke

Poljsku na Cebitu predstavlja 200 preduzeća. „To je nevjerovatan uspjeh“, kaže Rajnhold Umingen, predstavnik Njemačkog sajma u Hanoveru, koji je otvorila kancelarka Angela Merkel. Bio je prisutan i poljski premijer Donald Tusk. Umingen je impresioniran razvojem IT-tržišta u Poljskoj: „Tokom pripreme smo dva puta putovali u Poljsku i inovativnost malih i srednjih preduzeća ostavila je veliki utisak na nas. Taj pozitivni duh mnogima pomaže da steknu uspjeh na međunarodnom nivou.“

ComArch AG iz Krakova je jedno od preduzeća koja su svoja okrića odavno plasirala van granica sopstvene zemlje. Firmu je osnovao Januš Filpiak, profesor matematike. On se u međuvremenu preselio u Švajcarsku, jer se „odatle bolje vidi u kome se pravcu kreće ova branša i koji trendovi dolaze“. Filipiak je tokom devedesetih godina upravljao jednim fakultetskim projektom, iz koga je izrastao koncern koji sada zapošljava 4000 ljudi.

Nekoliko stotina njih radi u njemačkim filijalama ComArcha – u Drezdenu i Frankfurtu na Majni. Predsjedavajući ComArch grupe za njemačko govorno područje Kristof Kurpinski, kaže da njegovo preduzeće upravo gradi veliku centralu podataka: „Njemačkim mušterijama moramo da ponudimo uslugu unutar zemlje – zakon o zaštiti podataka je ovdje jako važan“. Ove godine preduzeća se u velikom stepenu bave „računarstvom u oblaku“ (tzv. cloud computing). „Tu vidimo ogromne šanse“, kaže Kurpinski. Specijalnost ComArch su posebno skrojeni programi u oblasti komunikacije i finansija. Među njihovim mušterijama nalaze se T-mobil, Vodafon, Kabel Dojčland i drugi.

Velike mognosti za razvoj

Istovremeno, na sajmu u Hanoveru učestvuje i značajan broj malih preduzeća koja traže partnera na međunarodnom tržištu. „Želimo da pokažemo našu kreativnu i fleksibilnu stranu“, kaže Ilona Antonicin-Klik iz poljskog Ministarstva privrede. Malo je poznato da je Poljska na dobrom glasu u oblasti proizvodnje video-igara, ali i filmske animacije. „Brzo se razvijamo i imamo dobre reference, ali naš najveći potencijal su ljudi“, kaže Anotnicin-Klik.

Vrijednost IT-tržišta u Poljskoj je još 2010. godine bila procijenjena na gotovo 11 milijardi eura. Preduzetnici se nadaju da će im značajno prisustvo poljskih firmi u Hanoveru pružiti dodatni impuls. Ipak, poljski programeri žele da ostanu kod kuće. Tamo zarađuju približno isti novac, često radeći za velike međunarodne koncerne.

Izvor: DW

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *