Avganistan: Zbog višemilionske prevare bankari osuđeni na pet godina zatvora

Dodajte komentar

Dvojica visokih službenika banke u Kabulu osuđeni su na pet godina zatvora zbog višemilionske prevare koja je tu instituciju dovela na rub kolapsa 2010. godine.

Specijalni sud proglasio je osnivača banke Šerhana Farnuda i bivšeg izvršnog direktora Halidulu Ferozijakrivim za krađu.

Pored zatvorske kazne, Farnud je kažnjen sa 288 miliona dolara, a Ferozi sa 530 miliona dolara, što je vrijednost imovine koju su otuđili od banke. Osuđeni imaju pravo žalbe.

Banka je po izbijanju skandala opstala zahvaljujući pomoći stranih donatora, koji su reagovali iz straha da bi njena propast dovela do kolapsa krhke avganistanske ekonomije.

Još 21 službenik banke osuđen je na, između dvije i četiri godine zatvora, a njih pet se smatra nestalim ili su napustili državu.

Među onima koji su napustili Avganistan je bivši direktor banke Abdul Kadir Fitrat koji je stigao u SAD 2011, tvrdeći da mu je život u opasnosti, prenosi cdm.me.

Braća avganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i potpredsjednika Muhameda Fahima su među dioničarima banke, ali oni nijesu krivično gonjeni i u više navrata su demantovali bilo kakvu umješanost u pronevjeru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *