Zimska prognoza za euro

Dodajte komentar

Takozvana zimska prognoza Evropske komisije koja se pojavila poslednjih dana februara za eurozonu u 2012-2014. godini daleka je od veselih ocjena. Mada mjesto za optimizam ipak postoji. Najvjerovatnije prognoza nas upućuje na izjavu komesara EU za valute i finansije Olija Rena: u prevladavanju krizne situacije u zoni eura nastupio je prelom.

Tekstu prognoze, objavljenom na Internet-sajtu Evropske komisije, prethodio je naslov: Vjetar u lice postepeno prevladava.

Autori dokumenta ističu da su u drugom polugodištu prošle godine finansijska tržišta zemalja EU djelovala aktivnije nego ljeti. Istina, na tome se pobjedonosni dio u suštini i završava. Kako se ističe već u narednom preiodu, stanje ekonomije jedinstvene Evrope za ukazani period može da se okarakteriše kao razočaravajuće.

Između ostalog, po mišljenju stručnjaka EU, pad obima unutrašnjeg bruto proizvoda u zemljama EU dostigao je dno i sada u svakom slučaju treba da započne postepeno oživljavanje. Kako se pretpostavlja, njegov glavni faktor će biti uvećanje svetske potražnje. Zatim se predviđa postepeno uvećanje potrošnje uzemljama EU i rast unutrašnjih investicija.

“Imamo vrlo neutješne podatke s kraja prošle godine, pokazatelje koji više ulivaju nadu za početak aktuelnog i porast povjerenja investitora u budućnosti”, rekao je Ren.

Opšta prognoza može se zaista razmatrati kao otimistična. Komentar eksperata ipak nije tako jednoznačan. Sreću se formulacije ovakve vrste: Evropski prostor se zaglavio u recesiji. Kriza se vraća, šokantna statistika i slično.

Ima i stručnjaka koji ne iznose smrtnu presudu zoni eura, mada i ne dijele optimizam visokih činovnika Evropske komisije. Po mišljenju ekonomista, dobro je to što se zona eura u toku krize nije srušila.

Tačno se može reći da za sada zoni eura polazi za rukom da se ne slomi. Ne može se govoriti o tome da je kriza već prevladana i da je sve normalno. Zato što se ocjene za rast ili pad ekonomije ne premašuju statističku grešku. U suštini sada je za zonu eura glavno da nekoliko godina provede u takvom režimu i da ne padne. I to je već u cjelini veliko dostignuće. I za sada kao da nema pretpostavki za to da Evropa padne. U krajnjoj mjeri ne nastupa katastrofa, i one pozicije koje je Evropa mogla da potvrdi kao jedinstveni ekonomski prostor jačaće.

Doktor ekonomije iz njemačkog Fonda za nauku i politiku Ognjan Hišov dijeli optimizam političara od realne slike izražene ciframa, prenosi b92.net.

“Počnimo od toga da svaki političar u principu treba da zrači optimizmom. To je važan deo njegove profesije. Ja se rukovodim ciframa. A iz njih se vidi da će većini od takozvanih kriznih zemalja ove godine biti prije gore nego bolje. Otvoreno govoreći, to znači da će se kriza ove godine nastaviti isto kao do sada”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *