Kineske banke zaradile 200 mlrd. $

Dodajte komentar

Neto profit kineskih banaka u 2012. godini povećan je za 18,9 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, na 1,24 biliona juana (199 milijardi dolara).

Aktiva banaka Narodne Republike Kine porasla je za 17,9 odsto, na 133,6 biliona juana (21,4 biliona dolara), objavljeno je na sajtu Kineskog komiteta za kontrolu i upravljanje bankarskim sektorom (CBRC).

Poređenja radim, obim aktiva deset najvećih američkih banaka, prema podacima od septembra prošle godine, bio je više od sedam biliona dolara.

Iznos problematičnih kredita na računima kineskih finansijskih organizacija na kraju godine je bio skoro 493 milijarde juana, što je povećanje od 15 odsto. Udio nenaplativih kredita smanjen je za 0,01 odsto, i iznosi 0,95 odsto od ukupnog obima kredita.

Kako ukazuje Blumberg, obim problematičnih kredita u kineskim bankama raste peto tromesečje uzastopce i to je najdugoročniji rast tih kredita od 2004. godine, kada su objavljeni prvi relevantni podaci.

Krajem januara, američka agencija Blumberg je procijenila dugove realnog sektora Kine. Zaduženost 3.895 nefinansijskih kompanija, čijim se akcijama trguje na bezi, u poslednjih pet godina je porasla sa 604 milijarde, na 1,7 biliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *