UPCG: Crnogorska privreda u problemima

Dodajte komentar

Unija poslodavaca Crne Gore saopštila je da je smanjenje broja privrednih subjekata u toj državi jasan signal da se crnogorska privreda nalazi u problemima.

UPCG je ukazalo na podatak Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat) da je broj privrednih subjekata tokom prošle godine smanjen za šest odsto.

„Taj podatak potvrđuje da je crnogorska privreda u problemima, a da su njena održivost i opstanak itekako upitni“, navela je UPCG.

Dodaje se da se smanjenje broja preduzeća reflektuje i na smanjenje broja zaposlenih u Crnoj Gori, a niži su i prihodi državnog budžeta u dijelu poreza i doprinosa.

„Može se zaključiti da ovakvi statistički podaci Monstata ukazuju na nimalo pozitivan trend u privredi koja, zbog nemogućnosti prevazilaženja brojnih problema i prepreka s kojima se u svakodnevnom poslovanju suočava, biva prinuđena da stopira svoju aktivnost“, navodi se u saopštenju UPCG.

Kada je u pitanju opstanak privrednih društava u Crnoj Gori, a time i zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti, u UPCG ističu da navedenom ne idu u prilog ni brojne odluke lokalnih uprava.

„Naime, poznato je da veliki broj lokalnih samouprava svoje finansijske probleme pokušava riješiti uvođenjem novih ili povećanjem postojećih lokalnih taksi i naknada, pri čemu svojim aktima, umjesto stvaranja uslova za otvaranja novih preduzeća a i radnih mjesta, uvode dodatna ograničenja za poslovanje postojećih subjekata“, navodi se u saopštenju UPCG, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *