Akcije na Wall Streetu ostvarile najveći dnevni skok od početka januara

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija skočile po najvećoj dnevnoj stopi od početka januara, što se zahvaljuje dobrim makroekonomskim podacima i predsjedniku Feda Benu Bernankeu, koji je pred Kongresom nastavio braniti vrlo popustljivu monetarnu politiku centralne banke.

Dow Jones ojačao je 176 bodova, ili 1,27 odsto, na 14.076 bodova, a za 1,27 odsto porastao je i S&P 500, dosegnuvši 1.516 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,04 odsto, na 3.162 boda.

Rastom u posljednja dva dana cijene su akcija nadoknadile sve gubitke od ponedjeljka, kada je neodlučan ishod parlamentarnih izbora u Italiji uznemirio ulagače. Juče je Dow Jones indeks dostigao novi najviši nivo od 2007. godine, što se ponajviše zahvaljuje predsjedniku Feda Bernankeu koji je i u drugom danu svjedočenja u Kongresu branio program centralne banke za kupovinu državnih i hipotekarnih obveznica, tvrdeći da se njime održavaju niske kamatne stope i podstiče rast ekonomije.

Pritom je Bernanke odbacio primjedbe o podijeljenosti Fedovih čelnika po pitanju kvantitativnog popuštanja monetarne politike, kazavši da taj nekonvencionalni program ima podršku značajne većine zvaničnika centralne banke. To je odagnalo strahovanja ulagača da bi se taj program kupovine obveznica, koji već godinama podržava rast cijena akcija, mogao smanjiti ili čak ukinuti zbog protivljenja nekoliko čelnika Feda. „Poruka je da će Fed nastaviti voditi politike koje podstiču sklonost ulagača prema riziku, što otklanja opasnosti po tržište akcija“, kaže Tom Mangan, analitičar u kompaniji James Investment Research.

Pozitivno su na tržište uticale i naznake jačanja američke ekonomije. Prodaja postojećih kuća porasla je u januaru 4,5 odsto, trostruko više nego što se očekivalo, dok su narudžbe trajnih proizvoda, isključujući avione, skočile po najvišoj stopi od kraja 2011. godine, što ukazuje na rast potrošnje u poslovnom sektoru.

Podršku tržištu pružio je i nastavak niza dobrih kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija. Dosad je rezultate objavilo 93 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu su zarade njih 69,5 odsto nadmašile očekivanja. Prema podacima Thomson Reutersa, dobit tih kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju bila je za 6,2 odsto veća nego u istom periodu godinu dana prije, dok se na početku sezone očekivao rast od 1,9 odsto.

Zahvaljujući, među ostalim, solidnoj sezoni objave poslovnih rezultata kompanija, od početka godine S&P 500 indeks porastao je 6,3 odsto. No, posljednjih sedmica njegov je rast znatno usporen kako zbog slabih makroekonomskih podataka, tako i strahovanja od oživljavanja dužničke krize, nakon neodlučnih izbora u Italiji. „Čini se da je trend uspona cijena netaknut, pa ima razloga za optimizam ulagača. No, isto tako ima i razloga za korekciju cijena akcija“, kaže Mangan.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 odsto, na 6.325 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,04 odsto, na 7.675 bodova, a pariški CAC 1,92 odsto, na 3.691 bod, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *