Indija osniva „žensku banku“

Dodajte komentar

U Indiji će biti osnovana banka za žene kao dio napora da se neravnopravnost među polovima ublaži.

Indijski ministar finansija rekao je da je izdvojeno 186 miliona dolara za novu banku koja će se fokusirati na kreditiranje žena i koju će voditi i u kojoj će raditi isključivo žene.

„Očekujem da će se pribaviti sve neophodne dozvole i bankarske licence i pozivamo sve ugledne članove na inauguraciju banke ubrzo poslije toga“, rekao je ministar u parlamentu tokom predstavljanja budžeta za 2013. i 2014. godinu.

U još nekim zemljama postoje „ženske banke“ – u susjednom Pakistanu takva banka otvorena je 1989. godine i u Tanzaniji, gdje je slična banka počela sa radom 2009. godine.

Ministar finansija je, takođe, saopštio stvaranje fonda vrijednog 10 milijardi rupija (185 miliona dolara) za obezbjeđivanje zaštite žena, u jeku kritika da vlada ne uspjeva u zaštiti žena od seksualnih napada.

U decembru prošle godine, 23. godišnju studentkinju je grupa nasilnika silovala i pretukla u autobusu u Nju Delhiju, a djevojka je poslije dvije nedjelje preminula u bolnici od zadobijenih povreda.

Taj gnusni zločin izazvao je višenedjeljne proteste u indijskim gradovima, sa zahtjevima da se poboljša bezbjednost i zaštita žena od seksualnih napada, koji su učestala pojava u Indiji, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *