Uvođenje evropskog poreza na dohodak?

Dodajte komentar

Uvođenje evropskog poreza na dohodak neophodno je, jer je preduslov za trajnu stabilnost eurozone smanjenje neravnoteže između država članica, predlažu iz revizorske kuće Prajsvotershaus Kupers i hamburškog Instituta za svjetsku privredu.

Taj porez bi obuhvatao deset odsto nacionalnog poreza na dohodak, a zavisno od broja stanovnika, zemljama bi se vraćala određena suma, prenosi SEEbiz.,,Na taj način bismo prvo dobili uplatu koja zavisi od dohotka, a zatim isplatu koja je od njega nezavisna”, kazali su iz PrajsvotershausKupersa, dok su iz Inistituta poručili da se u porezu na dohodak najbolje ogleda ekonomski učinak zemlje.

U PrajsvotershausKupersu smatraju da taj porez ne predstavlja miješanje u nacionalnu poresku politiku, niti približavanje fiskalne i socijalne.

,,Neophodni su nam različiti sistemi za održavanje konkurentnosti. Potrebna je i fiskalna unija država koje imaju euro. Onda bi se sve događalo na principu preraspodjele”, kazali su predstavnici te revizorske kuće.

Iz Instituta su podsjetili da jedna zemlja može dobiti podršku iz evropskog budžeta samo ukoliko je taj novac predviđen za strukturne reforme. Pri tom države same odlučuju na šta će potrošiti novac.

,,Uostalom u svakoj zemlji je došlo do neravnoteže iz različitih razloga. Dok su u Grčkoj neophodne reforme državne uprave, u Španiji je potreban novac za sanaciju banaka”, naveli su predstavnici Instituta.

Iz PrajsvotershausKupersa su dodali i da je neophodan i povjerenik za euro koji bi nadgledao korištenje budžeta i eventualno primijenio veto.

Ekonomski šokovi se ne mogu spriječiti sve dok postoje privredni ciklusi. Da bi oni bili podnošljiviji za pogođene države eurozone, istraživači predlažu uvođenje evropskog osiguranja u slučaju nezaposlenosti, koje bi se isplaćivalo nezaposlenima godinu i činilo 30 odsto nacionalne prosječne zarade.

Na taj način bi bio rasterećeniji socijalni sistem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *