Kako prolaze “sezonci” u Njemačkoj

Dodajte komentar

Rad na određeno vrijeme za neke predstavlja uspješan model dobre zarade, a za druge iskorišćavanje radne snage, piše Dojče vele.

Njemačka je suočena sa ovim problemom već duže vrijeme, a rješenja za sada nema na vidiku.

Potreba za sezonskim radnicima u poljoprivredi, tokom žetvi ili berbi, postojala je oduvijek, i po tom pitanju se vjerovatno ništa neće promeniti. Prema mišljenju Johanesa Jakoba, stručnjaka za tržišnu politiku pri Njemačkom savezu sindikata, zapošljavanje radnika na samo nekoliko mjeseci u principu i nije nešto negativno.

“Ali, problemi počinju onda kada poslodavci radnike dugoročno zapošljavaju po principu rada na određeno vrijeme. Oni njima tada u stvari raspolažu kako žele, jer mogu da ih zaposle, ali i otpuste kad god žele”, kaže Jakob.

Pri tom su ovim načinom zapošljavanja jednako obuhvaćeni kako sami njemački radnici tako i oni koji u Njemačku dolaze iz inostranstva.

“Zapošljavanje radnika iz inostranstva je zapravo skuplje nego zapošljavanje domaćih radnika. Ali, neke firme ipak žele inostrane radnike, pogotovo za sezonske poslove, recimo uoči i tokom božićnih praznika“, objašnjava Jakob.

Verner Ajhorst, iz Instituta za istraživanje rada u Bonu, ističe da je došlo do porasta inostrane radne snage. To je omogućeno i zakonom prema kojem svi građani zemalja članica EU, posle određenog broja godina mogu da traže posao u bilo kojoj zemlji Unije. Poslovi na određeno radno vrijeme su posebno atraktivni za strance koji ne govore njemački i sa nižim stepenom obrazovanja.

Procjene umjesto konkretnih brojki

Nije lako doći do tačnih podaka o tzv. pozajmljenim radnicima i radnicima na određeno vrijeme, kaže Johanes Jakob. Njemački savez sindikata međutim procjenjuje kako je trenutno u Njemačkoj oko 900.000 osoba zaposleno po ovom principu, od čega njih oko 100.000 dolazi iz inostranstva.

Iako ne postoje konkretne brojke, jedno je sigurno: Što je teža ekonomska situacija u zemljama na jugu ili istoku Evrope, to je veći broj radnika koji iz ovih zemalja dolazi u Nemačku, kaže Ajhorst, prenosi b92.

Johanes Jakob navodi kako bi njemački sindikati htjeli da predstavljaju interese i radnika iz inostranstva, ali da to nije tako jednostavno.

“Problem je u tome što oni u Njemačkoj borave zaista kratko, po pravilu najduže tri mjeseca. S druge strane oni najčešće ne govore njemački, zbog čega se ne obraćaju sindikatima za pomoć”, kaže Jakob.

Jakob i Ajhorst smatraju da rad na određeno vrijeme u principu može imati i smisla i pozitivnih strana. Ali, ukoliko poslodavci ovaj model koriste samo kako bi radnike plaćali po izuzetno niskim cijenama, tada u tome nema ničeg pozitivnog. Oni tvrde da je neophodno postojanje odredbi prema kojima bi se plate i satnice radnika na određeno vrijeme izjednačile sa platama i satnicama stalno zaposlenih.

“Mi činimo sve kako bi do toga došlo, jer samo u tom slučaju bi broj radnika na određeno vreme mogao dugoročno da se smanji“, kaže Johanes Jakob.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *