Preko Luke Bar najavljen izvoz 120.000 Fiatovih automobila

Dodajte komentar

Izvoz od 120.000 automobila su danas na sastanku u Beogradu najavili generalni direktor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović i delegacija crnogorskih željeznica, sastavljena od čelnih ljudi tri željeznička preduzeća, Luke Bar i Kontejnerskih terminala iz Crne Gore. Željeznički prevoz putničkih automobila iz Kragujevca za Bar se uspješno realizuje, rečeno je, i od sredine avgusta do kraja prošle godine prevezeno ih je skoro 15.000.

Početkom ove godine najavljen je i prevoz 600.000 tona nikla iz Luke Bar, oko 50.000 tona pijeska iz Srbije za Crnu Goru, 50 kontejnerskih vozova iz Beograda za Luku Bar i oko 100.000 tona boksita iz Crne Gore za Mađarsku. Takođe, biće povećan i prevoz glinice iz Zvornika za Podgoricu, a nastaviće se i željeznički transport žitarica, otpadnog gvožđa i petrol koksa barskom prugom.

Na pruzi Beograd – Bar očekuje se povećanje teretnog željezničkog saobraćaja u narednom periodu, pa nove transporte srpske i crnogorske željeznice moraju spremno dočekati, kažu u Željeznicama Srbije.

U putničkom saobraćaju manji je i broj vozova i broj putnika na barskoj pruzi, ali zajednički je interes da se podignu kvalitet i brzina putovanja između Beograda i Bara, kako bi se oni ponovo vratili na željeznicu.

“Zahvaljujući ruskom kreditu mi ćemo tokom 2014. i 2015. godine remontovati i modernizovati prugu Beograd – Bar kroz Srbiju i značajno skratiti vrijeme putovanja vozova na međunarodnom Koridoru 11, a na taj način vratiti robu i posebno putnike na ovaj željeznički pravac i biti konkurentniji od drumskog prevoza na transportnom tržištu”, najavio je Simonović.

On je naglasio da se sva otvorena pitanja moraju rješavati odmah ili u precizno definisanim rokovima, kako se ne bi došlo u situaciju da željeznice imaju šta da prevoze, ali to ne mogu da učine zbog nedostatka vagona ili stanja infrastrukture, pišu Vijesti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *