Strane banke u Srbiji i dalje dobro zarađuju

Dodajte komentar

I pored veoma loše ekonomske situacije, besparice i sve teže naplate zajmova, strane banke koje u Srbiji posluju i ne pomišljaju da odu iz zemlje, iako se neke već povlače iz zemalja u regionu, pišu Novosti.

Glavni razlog je dobra zarada, mada bankari to ne priznaju, a sa kamatama koje iznose od 25 do 30, pa i 35 odsto, i dalje mogu da zgrnu ekstraprofit na klijentima koje uspiju da nađu.

Ekonomski analitičari pak tvrde da će ovdašnji svjetski bankari i u ovoj godini nastaviti da izvlače zaradu u Srbiji i da je prebacuju svojim maticama u inostranstvu. Tokom prošle godine, strane banke su, prema zapadnim analizama, iz Srbije povukle između 1,5 i 3,5 milijardi eura, a iz cijele Istočne Evrope čak 55 milijardi eura.

Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ukazuje na to da banke iznose svoju zaradu, ali se ne radi o klasičnom iznošenju kapitala koje bi dovelo do potpunog povlačenja pojedinih inostranih banaka sa domaćeg tržišta, već o povraćaju u zemlje porijekla kreditnih linija koje su banke-matice dale filijalama i firmama u Srbiji. Razlozi zbog kojih matice međunarodnih banaka, čije su filijale prisutne i u Srbiji povlače sredstva, leže i u stanju srpske privrede ali i u ekonomskoj situaciji zemalja iz kojih potiču osnivači.

Inače, prema dostupnim podacima, za devet mjeseci prošle godine banke su zaradile 12 milijardi dinara, ali to je upola manje nego u istom periodu godinu dana ranije. Dobitak je imalo 19 banaka, u iznosu od 29,8 milijardi dinara. Naravno, neke od banaka-stranaca poslovale su i sa gubitkom, ali niko ne najavljuje povlačenje čak ni kao mogućnost, piši Novosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *