„Iberija“ od danas u štrajku

Dodajte komentar

Radnički sindikat španske avio-kompanije „Iberija“ stupio je danas u petodnevni štrajk zbog planova kompanije da otpusti skoro petinu zaposlenih, zbog čega će više od 1.000 letova biti otkazano.

Sindikati koji predstavljaju većinu zaposlenih u „Iberiji“, uključujući pilote, stjuarde i nosače prtljaga, od danas do 22. februara biće u štrajku, kao i od 4. do 8. i od 18. do 22. marta.“Iberija“ je otkazala od ponedjeljka do petka 415 letova, dok će zajedno sa letovima drugih avioprevoznika, biti ukupno otkazano 1.200 letova zbog nedostatka osoblja na španskim aerodromima.Pretpostavlja se da će štrajk donijeti probleme za oko 70.000 putnika, prenosi Rojters.

Najavljeno je i da će radnici „Iberije“ danas krenuti sa osam kilometara dugom protestnom šetnjom oko madridskog aerodroma „Barahas“, a ulični protesti najavljeni su za večeras u centru Madrida. Sindikat je najavio i da će prvog i posljednjeg dana štrajka na aerodromima širom Španije organizovati demonstracije.

Kompanija je saopštila da je dekretom vlade propisano da minimum procesa rada garantuje ostvarenje 90 odsto letova na dugim relacijama, 61 odsto na srednjim i 46 odsto na domaćim letovima.“Iberija“ je ranije ove sedmice saopštila da će otpustiti 3.807 radnika, ističući da je na ovako drastičan korak primorana zbog finansijskih problema, a prethodno su najavljena i smanjenja zarada od 11 do 23 odsto, prenosi Capital.

Rukovodstvo „Iberije“ je nedavno saopštilo da je ta avio-kompanija u periodu između 2008. i septembra 2012. godine nagomilala gubitke od 850 miliona eura, a samo u prvih devet mjeseci prošle godine 262 miliona.

Analitičari smatraju da će štrajk od ukupno 15 dana u februaru i martu uvećati višemilionsku štetu španskoj aviokompaniji za oko 50 do 100 miliona eura. “Iberija“ je 2011. izvela spajanje sa profitabilnom britanskom aviokompanijom „Britiš erlajnz“ kako bi osnovale Međunarodnu grupu avioprevoznika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *